e-forologia.gr
Σε τιμές προ Μνημονίου αναμένεται να διατεθεί εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της πτώσης της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Τόσο ακριβώς ήταν και η τιμή του τον Οκτώβριο του 2010, τελευταία χρονιά προτού αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Με βάση λοιπόν την τρέχουσα εικόνα των διεθνών τιμών (χθες στα 45 δολάρια), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται να ξεκινήσει χαμηλότερα κατά 20% από πέρυσι.
Εκτιμάται πως η μέση τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,80-0,85 ευρώ το λίτρο έναντι 1,05 ευρώ το λίτρο που είχε κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2014.
Πέρυσι πάντως και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) είχε φθάσει να είναι πιο φθηνό και από το φυσικό αέριο. Φέτος όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Η αιτία είναι ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το επίδομα θέρμανσης θα είναι ψαλιδισμένο και η δαπάνη για τις επιδοτήσεις τη σεζόν 2015-2016 θα είναι η μισή εκείνης του 2014.
Δημοσίευση σχολίου