Αναφορικά με την δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. σε ΝΠΙΔ, για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6§4 εδ. 7 του Νόμου 4024/2011, «με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να προβλέπεται η αναγνώριση για βαθμολογική και μισθολογική ένταξη και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι επτά (7) έτη, κατ’ ανώτατο όριο και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο εδάφιο πέμπτο της παρούσας παραγράφου».
Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω διατάξεων, ο νομοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικώς, ότι η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να αναγνωριστεί (μπορεί) μόνον με σχετική πρόβλεψη προεδρικού διατάγματος, εκδιδομένου κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Μέχρι σήμερα αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα δεν έχει εκδοθεί, σημειωτέον, δε, ότι η έκδοσή του είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.
Περαιτέρω, εφόσον εκδοθεί το προβλεπόμενο ΠΔ, η προϋπηρεσία θα είναι δυνατόν να αναγνωριστεί εφόσον έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος κατά το χρόνο της ένταξης.
Ενόψει των ανωτέρω προκύπτει, ότι μέχρι και σήμερα δεν είναι εισέτι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Τέλος, χωρεί μια τελευταία παρατήρηση επί των προαναφερθεισών διατάξεων. Ο νομοθέτης κάνει λόγο περί προϋπηρεσίας σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν προκειμένω θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί, ότι αφού δεν αναφέρεται ρητώς η χώρα μας, η σχετική διάταξη αφορά αποκλειστικά και μόνον αλλοδαπά κράτη, που είναι όμως μέλη της ΕΕ. Ο αντίλογος επί της ως άνω θέσεως είναι ότι και η Ελλάδα αποτελεί κράτος – μέλος της ΕΕ και υπό την ιδιότητά της αυτή δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής των επίμαχων διατάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, όταν και αν λάβει χώρα, θα διαλευκάνει το τοπίο εν σχέσει με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η υποβολή αίτησης για αναγνώριση ετών προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος με την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Εάν παρά ταύτα το ΠΔ προβλέπει την υποβολή νέας αίτησης με συγκεκριμένο περιεχόμενο, τότε θα υποβάλλεται νέα αίτηση. Σε κάθε περίπτωση τα προς αναγνώριση έτη προϋπηρεσίας παραμένουν τα ίδια.
Διευκρινίζεται, ότι η υπόθεση των υπαλλήλων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, που έγκεινται εις το ότι ο νομοθέτης κατέστρωσε και για το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό του εν λόγω Νοσοκομείου ένα σύστημα προσλήψεων που βασίζεται στις αμιγώς δημοσίου δικαίου αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, επιβάλλοντας για κάθε πρόσληψη την προηγούμενη προκήρυξη και επιλογή του καταλληλότερου μεταξύ των ενδιαφερόμενων υποψηφίων μέσω διαδικασίας, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, δεσμεύοντας πλήρως το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου» και καταργώντας ως προς το ζήτημα αυτό τη συμβατική του ελευθερία. Προσέτι, και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου ενέχει στοιχεία διεπόμενα από αρχές δημοσίου δικαίου.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό το Διοικητικό Εφετείου Θεσσαλονίκης αναγνώρισε την προϋπηρεσία του εκεί υπηρετούντος προσωπικού ως συνυπολογιζόμενη για την υπηρεσιακή εξέλιξη στο δημόσιο.
Η συγκεκριμένη, ωστόσο, επιχειρηματολογική βάση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους αδιακρίτως τους φορείς ιδιωτικού δικαίου
Δημοσίευση σχολίου