BREAKING NEWS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πορεία των επιδομάτων για το 2016

dikaiologitika.gr




Νέες δράσεις, με αιχμή την μνημονιακή υποχρέωση για εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε διευρυμένη βάση, παράλληλα με τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για το 2016.

 Το σύνολο των επιδομάτων καταγράφεται από κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει την σύνταξη σχετικής έκθεσης, παράλληλα με την αξιολόγηση για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί 300 επιδόματα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η επίμαχη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική πλευρά το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους.
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, την 1η Απριλίου του 2016, αναμένεται να ξεκινήσει η νέα φάση εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα αποτελέσει και την αιχμή του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόθεση της αρμόδιας Γραμματείας Πρόνοιας, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είναι να μετονομαστεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

 Ήδη, προχωρά η αξιολόγησης των στοιχείων από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και του ευρωπαϊκού ταμείου για τη φτώχεια (ΤΕΒΑ) ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί θύλακες φτώχειας, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τον τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει διασύνδεση του προγράμματος με προγράμματα εύρεσης εργασίας, κατάρτισης αλλά δημιουργίας σχημάτων εργασίας στην κοινωνική οικονομία.

 Παράλληλα, εντός του 2016 το υπουργείο σύμφωνα με το euro2day.gr προωθεί τις εξής δράσεις:

Ανθρωπιστική κρίση Συνέχιση και βελτίωση του προγράμματος που εντός του 2015 κάλυψε περίπου 405.000 ανθρώπους για τις ανάγκες τους σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και στέγης (επιδότηση ενοικίου).

 Στο υπουργείο έχει πλέον δημιουργηθεί ένας «χάρτης φτώχειας», βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν οι νέες δράσεις.

 Ειδικά για την προπληρωμένη Κάρτα Αλληλεγγύης που αποτέλεσε την καινοτομία του προγράμματος, το υπουργείο σχεδιάζει την σύνδεσή της με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και την επέκτασή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους Διεύρυνση του προγράμματος που θα διαρκέσει 7 χρόνια, με διανομή στους απόρους και φρέσκων προϊόντων (νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά), αποκέντρωση των προμηθειών ώστε να τονωθούν οι τοπικές αγορές, ενώ σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκεται και η σύνδεση του προγράμματος με την παροχή σχολικού γεύματος στο σύνολο των μαθητών των φτωχότερων δημοτικών σχολείων της επικράτειας.

 Διαχείριση ακινήτων Ολοκληρώνεται η καταγραφή των 254 ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Κάρτα μετακίνησης ΑμεΑ και πολυτέκνων Επανασχεδιασμός της κάρτας μετακίνησης με στόχο την καλύτερη κάλυψη όλων των ωφελουμένων, αλλά και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Crowd Funding (Ερανικός λογαριασμός) Σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται η δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού συγκέντρωσης χρημάτων από ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο την παροχή σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία. Ο λογαριασμός θα υποστηρίζεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η άμεση πληροφόρηση για την πορεία του προγράμματος.

 Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα πρώτα κεφάλαια από τη συνεργασία ΔΕΗ ΔΕΗ -4,16% και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και από την Εθνική Τράπεζα.
Απορρόφηση αδιάθετων οπωροκηπευτικών Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα αδιάθετα οπωροκηπευτικά προϊόντα θα προωθηθούν, προκειμένου με τρόπο αδιάβλητο να φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος για τους απόρους. Δεκατιανό στα σχολεία Καταβάλλεται προσπάθεια για τη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος παροχής μικρού πρωινού σε μαθητές δημοτικών σχολείων, που ήδη, από τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεργασία με αλυσίδα παροχής γευμάτων ξεκίνησε σε 11.000 μαθητές δημοτικών σχολείων των φτωχότερων περιοχών της Αττικής.

 Σχολικά γεύματα Στόχος είναι να παρέχεται καθημερινό ζεστό γεύμα στους 200.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τις περιοχές που αποτελούν θύλακες φτώχειας και ανεργίας.

 Όπως δήλωσε χθες, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που συνεργάζεται για το θέμα με την κ. Φωτίου αλλά και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος είναι από τη νέα σχολική χρονιά να δίνονται σχολικά γεύματα τουλάχιστον στο 30% των δημοτικών σχολείων τα οποία θα είναι ολοήμερα.

 Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) Εκτός από όλες τις παραπάνω δράσεις, σχεδιάζεται ένα νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα οργανώνεται σε 3 επίπεδα κοινωνικής φροντίδας:

 • Πρωτοβάθμιο σύστημα που περιλαμβάνει το σύνολο των παροχών σε χρήμα και σε είδος (επιδόματα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, προγράμματα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων) και ανοιχτές δομές φροντίδας, που επανασχεδιάζονται με σύγχρονη και ανθρωποκεντρική αντίληψη

• Δευτεροβάθμιο σύστημα που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές κλειστής φροντίδας Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που θα διέπονται από κοινούς κανόνες λειτουργίας, κοινές προδιαγραφές και από κοινό «πλαίσιο αρχών αναφοράς»

 • Αποϊδρυματοποίηση, η οποία αποτελεί το μεγάλο στόχο του υπουργείου Εργασίας και την μεγαλύτερη πρόκληση.