BREAKING NEWS

Αφορολόγητο: Σύνδεση με πλαστικό χρήμα για υπολογισμό δαπανών


Αλλαγές στον τρόπο που θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει την σύνδεση των εκπτώσεων που προκύπτει στην φορολογία με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αλλά και μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

Έτσι για να χτιστεί το αφορολόγητο η νομοθετική διάταξη που αναμένεται να έρθει στην βουλή προβλέπει και σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, μονό οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν ολοκληρωμένα οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS
  • Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
  • Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.
  • Οι δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Μεταξύ των δαπανών θα περιλαμβάνονται: αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. 
  • Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους το «πλαστικό χρήμα». Έτσι εξετάζεται όσοι ξεπεράσουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων να κερδίζουν διάφορα δώρα όπως αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακίνητα.

Δημοσίευση σχολίου