Σφοδρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς στο Δημόσιο, οι οποίες κυμαίνονται με άνω 1 δισ. ευρώ το μήνα, που δείχνει ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.
Ύστερα από τις συνεχής αυξήσεις φόρων, σημαίνει πως τα μέτρα όπως παραδείγματος χάρη η άνοδο της αυξησής των ασφαλιστικών εισφορών, δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των αυξήσεων αυτών για τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης δείχνεται ότι η αύξηση της φοροδοτική ικανότητα έχει προ πόλου περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κ. Κόλλιας.
Σύμφωνα από τα μέσα ενημέρωσης oυσιαστικά η αύξηση της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης με την προκαταβολή φόρου, φέρνουν σε δυσκολία τους ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να αντέξουν ένα ακόμη κεφαλικό φόρο.
Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.
Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
Απαλλαγή, για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων, από την καταβολή εισφορών για τον κλάδο σύνταξης.
Διατήρηση του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.
Δημοσίευση σχολίου