Η νέα ενιαία κλιμακά φορολογίας θα φέρνει την μεταβίβαση της φορολογικής βαρύτητας από τα χαμηλά προς τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, σύμφωνα με την πρόταση απο τους εκπροσώπους δανειστών στην κυβέρνηση.
Ειδικότερα οι εξαιρέσεις από τους πάρα πάνω κάνονες αναδιανομής, θα εφαρμόζεται για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ακίνητα, όπου η νέα κλίμακα αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια περισσότερο από όσο στα μεσαία και στα υψηλά.
Επίσης μια άλλη εξαίρεση θα είναι για τους αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων δεν θα υπάγονται στη νέα ενιαία κλίμακα, αλλά θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς.
Σύμφωνα με την πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υπέβαλε η κυβέρνηση στους επικεφαλής των θεσμών:
1) Το ισχύον σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος καταργείται και αντικαθίσταται με ένα άλλο σύστημα το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση του αθροίσματος των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με βάση μία ενιαία φορολογική κλίμακα, όμοια με αυτήν που ισχύει σήμερα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αλλά με μια διαφορά: πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπει συντελεστές φόρου:
α) 22% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,
β) 32% για το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
γ) 42% για επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
δ) 50% πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.
Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ.
Πάνω από το όριο ετήσιου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετήσιου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ.
Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.
2) Για τους αγρότες θα εξακολουθεί να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, η δε αύξηση του συντελεστή προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος πολλών ετών.
3) Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.
Ως εκ τούτου οι φορολογικές επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις που προκύπτουν θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του 2017. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα αποκτήσουν φέτος ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν από φέτος να αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
4) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως 8% θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν θα ενσωματωθεί στην ενιαία φορολογική κλίμακα.
Πληροφορίες/ nautemporiki
Δημοσίευση σχολίου