Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι θα γλιτώσουν τον φόρο εισοδήματος






Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις οι περιστασιακά απασχολούμενοι, όπως φοιτητές, άνεργοι, κ όσοι είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια η ελάχιστους τόκους καταθέσεων, θα φορολογούνται, επί του τεκμαρτού εισοδήματος, που προ υπάρχει από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Από το πρώτο κιόλας εύρω  επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% με την προκαταβολή φόρου η οποία φέτος θα είναι σε άνοδο στο 75%.

Ειδικότερα,  με την ήδη υπάρχουσα διάταξη που είναι σε ισχύ από πέρυσι για τα εισοδήματα του 2015, οπού προβλέπει ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών  και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αναλυτικά:

1) Όταν το ετήσιο δηλωμένο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ μαζί με το τεκμαρτό του εισοδήματος που δεν ξεπέρνα το πόσο των 9.500 ευρώ και αφότου βρίσκεται έκτος επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωμένο εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

2) Αν υπερβεί το πόσον των 6.000 ευρώ, θα φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Επίσης, υπάρχουσες διατάξείς, ελάφρυνσης προσφέρονται μερικής διάρκειας σε απασχολούμενους οι οποίοι επιβάλλεται να μην έχουν εισοδήματα άνω των  6.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις που  τα εισοδήματα ξεπερνούν το παραπάνω όριο, θα κινδύνευαν μη εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές, και να φορολογηθούν υπέρογκους φόρους υπολογισμένους με συντελεστή 26%.


Τέλος, να επισημανθεί ότι το ευνοικό αυτό καθεστώς φορολόγησης, δεν θα ισχύσει, σε περιπτώσεις με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.


Πληροφορίεςenikonomia.gr/ e-forologia.gr

Δημοσίευση σχολίου