
Το πρώτο θύμα από τη διαρροή των αποκαλούμενων «Panama Papers» είναι ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ζήτησε αρχικά από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο και, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε, δήλωσε στους βουλευτές του κόμματός του ότι παραιτείται από το αξίωμά του.
Και ενώ οι αποκαλύψεις από τη διαρροή των αποκαλούμενων «Panama Papers» βύθισαν σε πολιτική κρίση την Ισλανδία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται τα σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορεί ότι επιτρέπει σε μια μικρή, πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει.
Την ίδια ώρα οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μπαίνουν στο στόχαστρο, ο κατάλογος των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή μακραίνει, ρίχνοντας φως στις «αδιαφανείς» μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι πολιτικοί, αθλητές ή επιχειρηματίες.
Η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, η οικογένεια του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά», ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει την αλήθεια των καταγγελιών θα είναι ένας συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Δημοσίευση σχολίου