Με νέα μείωση όπου αναμένεται η οριστική εκκαθάριση τωνν φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, η συνεχή μείωση των μέσων αποδοχών για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα η μετατροπή θέσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, αλλά και η περικοπή των συντάξεων του 2015, θεσπίστηκε η εισφορά υπέρ υγείας σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν πραγματικά εισοδήματα τα τελικά στοιχεία, θα δείξουν μία νέα συρρίκνωση εισοδημάτων η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1,5 δίσ. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα όσο και για τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Έχοντας την βαρύτητα της αβεβαιότητας που επικρατεί από πέρσι στην ελλάδα, και τις αύξήσειςς των φορολογικών συντελεστών τα νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν φέτος με συντελεστή 29% για τα εισοδήματα του 2015, ενώ για τους μικρομεσαίους επικρατεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου όπου είναι πιθανόν επιτηδευματίες και επαγγελματίες να δηλώσουν ακόμα χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με πέρσι.
Αναλυτικότερα:
1. Τα 32 δισ. ευρώ προήλθαν από μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
2. Τα 24,6 δισ. ευρώ προήλθαν από συντάξεις.
3. Περίπου πέντε δισ. ευρώ δήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
4. Μόλις 1,35 δισ. ευρώ ήταν τα αγροτικά εισοδήματα.
Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι θα υπάρξει και φέτος μείωση της «φορολογητέας ύλης» προέρχονται από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΙΚΑ από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες,
1. Τον Οκτώβριο του 2015 -είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία- η μηνιαία δαπάνη για μισθούς, στον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκε περίπου σε 1,85 δισ. ευρώ, ποσό κατά 50 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με αυτό του Ιουλίου του 2015, αλλά και του Ιουλίου του 2014.
2. Ο μέσος μισθός τον Οκτώβριο του 2015 ανήλθε στα 961,34 ευρώ μικτά (σ.σ.: το ποσό περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τον φόρο εισοδήματος) από 985,44 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015 και 1.034,03 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία παρά την αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2015 οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μέτρησαν 1,924 εκατ. ασφαλισμένους έναντι 1,834 εκατ. τον Ιούλιο του 2014 και 1,568 εκατ. τον Ιούλιο του 2013.
Επίσης το όφελος που θα μπορούσε να υπάρχει με την οικονομία από άποψη των ασφαλισμένων σε ένα βαθμό οφείλεται στη μείωση της ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, στα πολύ υψηλά πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία που ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες να δηλώσουν τους εργαζόμενους τους όπου ψαλιδίστηκε και από δύο παράγοντες.
1. Πρώτον, την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από θέσεις μερικής απασχόλησης.
2. Δεύτερον, από τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθών, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υπογραφή ολοένα και περισσότερων ατομικών συμβάσεων.
Δημοσίευση σχολίου