BREAKING NEWS

Ποία θα είναι τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης









Την επιστροφή στο καθεστώς των αυτοτελών προστίμων για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για αυτήν την αλλαγή έχει ήδη εξασφαλίσει και το πράσινο φως των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Η απόφαση για την επιστροφή στα αυτοτελή πρόστιμα έχει ληφθεί μόλις εννέα μήνες μετά την κατάργησή τους στο πλαίσιο της "μεταρρύθμισης" του ποινολογίου της εφορίας υπό τις οδηγίες των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει μια σειρά προτάσεων για την επαναφορά των αυτοτελών προστίμων. Η πρόταση που δείχνει να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι το ύψος των νέων προστίμων να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ ανάλογα με το αν η επιχείρηση που δεν εκδίδει τις αποδείξεις τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 τα πρόστιμα ήταν 250 έως 500 ευρώ ανά απόδειξη.

Με βάση το σημερινό σύστημα που έχει αποδειχθεί η χαρά του φοροφυγά τα πρόστιμα είναι τόσο χαμηλά που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν ακόμη και γέλια σε όσους συλλαμβανόμενοι να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Σήμερα το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης ανέρχεται στο 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν μια ταβέρνα δεν εκδώσει απόδειξη αξίας 40 ευρώ, τα πρόστιμο που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ανέρχεται σε μόλις 3,87 ευρώ!

Μάλιστα, στις περιπτώσεις επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, όπως είναι οι γιατροί δεν προβλέπεται καν η επιβολή προστίμου και οι ελεγκτές περιορίζονται μόνο στο να επιδίδουν στους παραβάτες μια απλή έκθεση παραβάσεων χωρίς άλλες κυρώσεις.

Για την αναμόρφωση του ποινολογίου της εφορίας, στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν. Θέλουν να προλάβουν την αυστηροποίηση του καθεστώτος πριν εκπνεύσει η καλοκαιρινή περίοδος και χαθούν σημαντικά έσοδα από την έξαρση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε από την εισπρακτική επιτυχία των μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και αν θα ενεργοποιηθεί η περιβόητος κόφτης δαπανών.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου