Στα τέλη της εβδομάδας ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη 6.328 ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που θα υλοποιηθούν σε 34 δήμους της χώρας, θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αφορά τους δήμους:
β) Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας (Κεντρική Μακεδονία)
γ) Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς (Δυτική Μακεδονία)
δ) Πύργου, Ηλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων (Δυτική Ελλάδα)
ε) Πρέβεζας (Ηπείρου)
στ) Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη)
ζ) Καρδίτσας, Τρικκαίων (Θεσσαλία)
η) Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης- Αλιβερίου (Στερεά Ελλάδα).
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75 ευρώ), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54 ευρώ). Οι ωφελούμενοι θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.
Αντικείμενο
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες δήμων που αφορούν:
• Περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων)
• Εργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πλατειών και δρόμων, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, όπως ράμπες για ΑΜΕΑ, επιδιόρθωση σκαλοπατιών κ.λπ.)
• Υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι)
• Συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτηριακών κοινωνικών υποδομών (μικροεπισκευές σε κέντρα υγείας, στις κοινωνικές δομές των δήμων, επισκευές, χρωματισμοί σε σχολεία και συναφείς υποδομές)
• Ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (πρόβλεψη για την υποστήριξη της παιδικής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση ιδιαιτέρως δε, για τις μετασχολικές ώρες, τα Σάββατα, και τις καλοκαιρινές διακοπές, βρεφονηπιοκόμοι για την ημερήσια φύλαξη των παιδιών όσων εργάζονται στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά και προγράμματα αναλφαβητισμού για ενήλικες).
Επανένταξη
Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.
Τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες επανένταξής του, μετά το τέλος του προγράμματος.
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελουμένους ενώ η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας.
Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε:
• Πρόγραμμα κατάρτισης στη Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών και
• Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.
Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στη Δράση της Κατάρτισης θα απασχολούνται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και θα καταρτίζονται μία ημέρα την εβδομάδα.
Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.
Μετά το πέρας της κατάρτισης οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής. Παράλληλα ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελουμένους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο σε αυτό. Η Δράση της Συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους.
Η πρώτη Συμβουλευτική είναι ατομική και πραγματοποιείται κατά την έναρξη του Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια αυτής γίνεται επικαιροποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελουμένου ο οποίος δηλώνει αν επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων που προβλέπεται από το Πρόγραμμα.
Η δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα Κατάρτισης, η οποία γίνεται σε αυτή τη φάση, αποτελεί οριστική επιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει.
Η δεύτερη Συμβουλευτική πραγματοποιείται στο τέλος του Προγράμματος και αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό-επαναπροσα-νατολισμό των συμμετεχόντων.
Ο ωφελούμενος επιστρέφει στον ΟΑΕΔ της περιοχής του και επισκέπτεται ξανά τον εργασιακό σύμβουλο, με τον οποίο επικαιροποιεί εκ νέου το Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) του με τις νέες δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Κατάρτισης.
Οι αιτήσεις
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Η αίτηση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και θα είναι προσβάσιμη από τους πιστοποιημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης και μέχρι έναν Επιβλέποντα Φορέα.
Τέλος, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες ωφελουμένων για την α’ φάση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορούσε 17 δήμους από όλη τη χώρα. Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, ενώ ένα τεχνικό πρόβλημα με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, καθυστέρησε την όλη διαδικασία.
Ακολουθεί και πρόσκληση για 23.000 θέσεις
Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας, υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί, από πλευράς των δήμων, η διαδικασία καταγραφής και ένταξης των έργων και των ειδικοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου έως τα τέλη Οκτωβρίου να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη 23.000 μακροχρόνια ανέργων, ώστε να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου.
ΟΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Βοηθητικών εργασιών καθαριότητας
Βοηθητικών εργασιών πρασίνου
Οικοδόμοι – Βοηθητικών
οικοδομικών εργασιών
Γενικών Καθηκόντων
Διοικητικό προσωπικό
Αρχιτέκτονες-πολιτικοί μηχανικοί,
τοπογράφοι
Ημερήσιοι φύλακες
Πληροφορικής
Οδηγοί
Κοινωνικοί λειτουργοί
Κοινωνιολόγοι
Δασολόγοι
Βιβλιοθηκονόμοι
Γεωπόνοι
Γυμναστές
Νοσηλευτές
Ψυχολόγοι
Μουσικής
Μάγειροι
πηγή
Δημοσίευση σχολίου