Σύμφωνα με Τα Νέα, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή στη διακύμανση των διεθνών τιμών, κάτι που δεν αποκλείουν οι αναλυτές, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά σε τιμή 90-91 λεπτών το λίτρο έναντι 84-85 λεπτών πέρυσι (αύξηση 7%).
Τα επιπλέον αυτά έξι – επτά λεπτά είναι αποκλειστική συνέπεια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αυτόν, και όχι των διεθνών τιμών που προς το παρόν κινούνται στα περυσινά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά, δε, τα καύσιμα κίνησης, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται αντίστοιχα κατά δέκα και πέντε περίπου λεπτά ακριβότερα (9% και 4%) λόγω της αύξησης από το νέο έτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στους δύο αυτούς τύπους καυσίμου.
Την ίδια στιγμή αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
«Δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας ότι εάν εγκριθεί η πρόταση θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τον κάτοικο της Τσαγκαράδας για παράδειγμα και μείωση για τον κάτοικο του Βόλου.
Το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα, ενώ οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα αλλάξουν.
Αυτό σημαίνει ότι και φέτος η επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο θα αφορά άγαμους με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Αμετάβλητο παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες
Δημοσίευση σχολίου