Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο περίπλοκο παζλ του Ελληνικού ζητήματος θα μπει σήμερα, Τετάρτη, καθώς το ΔΝΤ αναμένεται στις 15.45 ώρα Ελλάδας να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor). Οι εκτιμήσεις του Ταμείου τόσο για το 2016, όσο και για τα επόμενα χρόνια θα δώσουν σαφή εικόνα σχετικά με την γραμμή που θα ακολουθήσει στο θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Αν και τα στοιχεία τα οποία θα ανακοινώσει δεν είναι τα τελικά καθώς θα περιμένει και τις επίσημες ανακοινώσεις τις Eurostat για τα στοιχεία του 2016, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 24 Απριλίου, οι σημερινές προβλέψεις θα κρίνουν πολλά για το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Τόσο οι πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, όσο και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δείχνουν ότι το Ταμείο επιμένει στις εκτιμήσεις του ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν αρχικά εάν το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων και το 2018, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ήδη τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν εχθές στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ με την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), δείχνουν ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου «κουρεύουν» τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα στην έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% του ΑΕΠ για το 2017 και 2,7% του ΑΕΠ για το 2018. Ωστόσο για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για μετά το 2018 σχετικά με την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουν το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τις μεθόδους διευθέτησης του Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Λαγκάρντ το Ταμείο επιμένει ότι η παραμονή του θα κριθεί από τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ τόνισε ότι απαιτείται να συγκλίνουν οι απόψεις στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε και προσέθεσε: “Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο».
Παρόλα αυτά το Ταμείο δεν αναμένεται να πιέσει να ολοκληρωθεί το σχέδιο για το χρέος πριν τις Γερμανικές εκλογές, προκειμένου να μην βάλει εμπόδια στην προεκλογική εκστρατεία της καγκελαρίου Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα αρκεστεί να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου το ΔΝΤ να επιστρέψει στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Δημοσίευση σχολίου