BREAKING NEWS

Ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

Ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας


Θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ
Την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, συμφώνησαν οι υπουργοί της Ελλάδας και της Κίνας, Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σταθερότητα και την αξιοπιστία που διέπουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
«Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου ομολόγου του, αλλά και τη συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινά επίσημα σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών. Μια ελληνική σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, περίπου 15 μέρες πριν από την κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού - «Μία ζώνη ένας Δρόμος», "One Belt, One Road" - στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θα συνοδεύσει ο κ. Κοτζιάς.
Μετά από 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και 11 από τότε που διαμορφώθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «είναι η σταθερότητα μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο». «Μία στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα, με το μικρό αλλά σημαντικό μέγεθος της, στην πολιτική του «Μία ζώνη ένας Δρόμος» που είναι μία πολιτική που εκφράζει αυτό που ονομάζει ο πρόεδρος της Κίνας ως το κινέζικο όνειρο».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού και τη σημασία που εκφράζεται μέσα από αυτό το σχέδιο για τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Η Κίνα σήμερα, όπως είπε, δεν είναι μόνο μία ανερχόμενη χώρα, αλλά είναι μία χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα, στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα». Και τόνισε ότι έχουν γίνει κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στην περιοχή μας.
Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τα διμερή μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας, αλλά και η σημασία της θάλασσας, με έμφαση στη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco, καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του, το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα στην περιοχή της και πως η χώρα μας δρα ως κράτος σταθερότητας.
Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να εγκαινιάσουν μαζί και την 1η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών, εξέφρασε ο κ. Γουάνγκ Γι, τονίζοντας ότι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ομαλά και σταθερά. «Η Ελλάδα», είπε, «αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε, με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση και είναι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην Ε.Ε» και επισήμανε ότι «οι δυο πλευρές πάντοτε υποστηρίζουν η μια την άλλη σε σημαντικά θέματα και αυτή η υποστήριξη αποτελεί στέρεη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Επιβεβαιώθηκε, δε, σήμερα ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση». «Ως δύο αρχαίοι Πολιτισμοί», είπε, «η Ελλάδα και η Κίνα πάντα εκτιμούν, υποστηρίζουν και βοηθούν η μια την άλλη. Εδώ και χρόνια αυτή είναι η στέρεη βάση της φιλίας μας. Ως δύο εμπορικοί εταίροι πάντα λαμβάνουμε υπόψη την αρχή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς».
Ειδικά για την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε ως «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η επιτυχής συνεργασία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει τα προβλήματα, καθώς «υποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία των κινεζικών επιχειρήσεων να ενισχύσουν την φιλία και συνεργασία».
«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, στη θάλασσα, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τον αγροτικό τομέα, παντού», είπε χαρακτηριστικά και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν πλούσιο αρχαίο πολιτισμό και έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη γι αυτό.
Εξηγώντας ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας - πέρυσι ήταν 150.000 - υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια αύξησης αυτού του αριθμού» και πρόσθεσε: «Έμαθα ότι πέρυσι 3 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ιταλία. Αν οι μισοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, θα είναι 10 φορές περισσότεροι. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά».
Τέλος, τόνισε ότι «οι διμερείς σχέσεις μας μπορούν να γίνουν υπόδειγμα συνεργασίας», καθώς και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να αναπτυχθούν περαιτέρω, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ελληνο-κινεζική συνεργασία μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα στο σημερινό κόσμο με την σοφία των πολιτισμών των δυο χωρών, που μπορεί να δώσει δυναμική».
Απαντώντας σε ερώτηση κινέζου δημοσιογράφου σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και το «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «και οι δύο πρωτοβουλίες έρχονται από παλιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί και σήμερα» και επισήμανε ότι «οι πολιτισμοί συνδέουν τους λαούς, αλλά είναι και οικονομικά παραγωγικοί».
«Το αυριανό Φόρουμ είναι ένα κομμάτι αυτό του δρόμου», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αυριανή συζήτηση «θα δείξει ό,τι οι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί στη σημερινή πραγματικότητα και μας βοηθάνε με τη σοφία τους, ό,τι είναι μορφές ήπιας ισχύος και αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής βιομηχανίας».
Αναφερόμενος στο Δρόμο του Μεταξιού, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία του θαλάσσιου δρόμου, τονίζοντας ότι εμείς «έχουμε την τιμή σε αυτόν το θαλάσσιο δρόμο να είμαστε είσοδος προς την Ευρώπη». «Για μένα», πρόσθεσε, «αυτό το μεγάλο κινέζικο σχέδιο έχει και ένα στοιχείο οραματικό, δεν είναι απλώς οικονομικό, δεν είναι μόνον οι επενδύσεις, τα τρένα, οι δρόμοι, είναι ταυτόχρονα και η θέληση να διασυνδεθούν πιο στενά ακόμα οι πόλεις μας και οι πολιτισμοί μας. Κατά συνέπεια ο κ. Γι και εγώ, είμαστε δύο τυχεροί άνθρωποι που θα πιάσουμε το νήμα του Φόρουμ των πολιτισμών αύριο και θα ξανασυναντηθούμε στο Πεκίνο για αυτή τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιεί η κινεζική κυβέρνηση».
«Η πρωτοβουλία "Μια Ζώνη Ένας Δρόμος"», είπε από την πλευρά του ο κ. Γι, «συνεχίζει στο πνεύμα του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού που είναι η ειρήνη και η συνεργασία. Θα συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών κατά μήκος του, στηρίζοντας την κοινή ανάπτυξη και την ευημερία όλων των κρατών». Ο κ. Γι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα γίνει σίγουρα σημαντικός εταίρος στη διαδικασία οικοδόμησης της "Μιας Ζώνης Ενός Δρόμου" και τόνισε ότι και το «αυριανό φόρουμ έχει την ίδια έννοια», εκφράζοντας την ελπίδα «οι συζητήσεις να δώσουν καρπούς που θα προσφέρουν νέα δυναμική στην κινεζική πρωτοβουλία».
Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας του ως προς την Βόρεια Κορέα, επανέλαβε «τη σταθερή και αμετάβλητη στάση της Κίνας. «Επιμένουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Η ειρήνη είναι η μόνη λύση», είπε και πρόσθεσε: «Αν και η Κίνα δεν είναι το κέντρο των αντιθέσεων, ούτε το κλειδί της λύσης βρίσκεται στο χέρι της κινεζικής πλευράς, με τη στάση υπευθυνότητας για ειρήνη, πάντα καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών».
«Και οι τελευταίες μας προτάσεις έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από πολλές χώρες», κατέληξε και σημείωσε ότι «αν άλλες πλευρές έχουν άλλη πρόταση, παρακαλούμε να προσφέρουν τη δική τους λύση». Επισήμανε, δε, ότι «τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διαμαρτυρίες γι' αυτό το θέμα και χρειαζόμαστε φωνές ειρήνης και λογικής. Δεν θα επηρεαστούμε από λόγια. Η Κίνα θα συνεχίσει την επαφή και το διάλογο και να παίζει εποικοδομητικό ρόλο».



Δημοσίευση σχολίου