Το κρίσιμο ραντεβού της Ουάσιγκτον περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική αποστολή η οποία αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ταξιδεύει σήμερα, Πέμπτη, για την Ουάσιγκτον, προσδοκώντας να βρεθεί κοινός τόπος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζοντας τις δύο εκθέσεις του ΔΝΤ τόνιζαν ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαίων (και κυρίως του Βερολίνου) και των στελεχών του Ταμείου στα δύο βασικότερα ζητήματα τα οποία αφορούν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί στο περιθώριο της συνόδου στην Ουάσιγκτον να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου οι θεσμοί να επιτρέψουν την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα ανοιχτά τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης είναι πολύ λίγα. Ως εκ τούτου με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα χρειαστούν μόνο μερικά 24ωρα προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA).
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες κατά τις τριήμερες επαφές στην Ουάσιγκτον οι αξιωματούχοι των θεσμών θα πρέπει να αποδείξουν ότι πρόθεση τους είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου στο θέμα του χρέους, αλλά και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι προβλέψεις του Ταμείου
Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες και προχθές προκάλεσαν μάλλον εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς για ακόμα μια φορά οι οικονομολόγοι του Ταμείου διατυπώνουν τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι αποκλίσεις των προβλέψεων του Οκτωβρίου σε σχέση με αυτές που δημοσιοποίησε τώρα το Ταμείο, δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ διαρκώς πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους, γεγονός το οποίο θα αποδεχθεί και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει για την Ουάσιγκτον έχοντας στις αποσκευές του τα στοιχεία για την υπεραπόδοση έναντι του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, αλλά και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Με αυτά τα στοιχεία και την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην επιτραπούν άλλες προσχηματικές καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με όλους τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης. Ανάμεσά τους η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ.
Αναφορικά με τις προβλέψεις του Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα κατά μιάμιση μονάδα βάσης χαμηλότερα του στόχου για το 2018, γεγονός που επαναφέρει στο τραπέζι τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων και το 2018, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το θέμα έκλεισε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου διαστήματος, καθώς τόσο οι κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.
Δημοσίευση σχολίου