Οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι δύο υπουργοί από την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -ο Ρισάρ Φεράν, ο νέος υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ- θα πρέπει να παραιτηθούν για λόγους ηθικής. Και οι δύο υπουργοί αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris που διενεργήθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, αναφέρει ότι το 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο Ρισάρ Φεράν θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 62% εκτιμούν ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ντε Σαρνέ.
Ο Ρισάρ Φεράν, ο νέος υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενός σύμμαχος του Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας που έφερε τον Μακρόν στην εξουσία, αρνείται εδώ και μια εβδομάδα τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Canard Enchaine, ο οργανισμός αυτός ήθελε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να λειτουργήσει εκεί ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη τελικά εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Ρισάρ Φεράν, την Σαντρίν Ντουσάν.
Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι ο Φεράν είχε προσλάβει τον γιο του ως κοινοβουλευτικό του συνεργάτη για πολλούς μήνες το 2014.
Επιπλέον, χθεσινό δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι ο Φεράν διατήρησε αμειβόμενη θέση στον ασφαλιστικό οργανισμό στην Βρετάνη για αρκετό καιρό αφότου είχε παραιτηθεί, ενώ κατηγορείται και για ευνοιοκρατία καθώς φέρεται να προσέλαβε τον φίλο μιας συναδέλφου του ως κοινοβουλευτικό του βοηθό.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο Φεράν θα παραμείνει στην κυβέρνηση και ότι ο ίδιος θα ορίσει σαφείς κανόνες ηθικής για τους πολιτικούς στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις 14 Ιουνίου.
«Λέω ναι (στην παραμονή του Φεράν) έχοντας αντιληφθεί απόλυτα...την οργή των Γάλλων, δεδομένων των αλεπάλληλων κατηγοριών που δίνουν την εντύπωση ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν είναι ποτέ τόσο ειλικρινείς όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο Φιλίπ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.
Αναφορικά με την Μαριέλ ντε Σαρνέ, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο προσλαμβάνοντας μια βοηθό όσο ήταν ευρωβουλευτής.
Η υπουργός κατέθεσε μάλιστα μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση» κατά της ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου Σοφί Μοντέλ, η οποία έκανε λόγο για υποψίες για εικονικές θέσεις εργασίας σε βάρος βοηθών ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένης μιας πρώην συνεργάτιδας της ντε Σαρνέ.
Εξάλλου νωρίτερα πηγή προσκείμενη στην υπόθεση επιβεβαίωσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, σύμφωνα με το οποίο οι ευρωβουλευτές της δεξιάς Μπρις Ορτφέ και Ζερόμ Λαβριγέ περιλαμβάνονται στους βουλευτές στους οποίους αφορά η έρευνα που άρχισε μετά τις κατηγορίες του Εθνικού Μετώπου για εικονικές θέσεις απασχόλησης.
Περίπου 20 ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων η ντε Σαρνέ, είναι στόχοι αυτής της έρευνας την οποία άρχισε στις 22 Μαρτίου η εισαγγελία του Παρισιού έπειτα από τη δήλωση της ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου, η οποία κατήγγειλε εικονικές θέσεις εργασίας μεταξύ των συνεργατών ευρωβουλευτών άλλων κομμάτων.
Δημοσίευση σχολίου