Τα σωματίδια γύρης, που αιωρούνται αυτή την εποχή
σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα, κάνουν δύσκολη τη ζωή πολλών αλλεργικών οδηγών. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο αλλεργικών κρίσεων, πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά το εσωτερικό του αυτοκινήτου και να ρυθμίσουμε ανάλογα το αιρ-κοντίσιον.
1. Υγρά πανάκια
Καλό είναι λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις, να σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί και να παίρνουμε τη σκόνη από τον πίνακα οργάνων, το κόκπιτ, την κεντρική κονσόλα και τις επενδύσεις του αυτοκινήτου.
2. Κλειστά παράθυρα
Κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου, κυρίως σε διαδρομές εκτός πόλης με πολλά φυτά στο περιβάλλον.
3. Ανακύκλωση αέρα
Όταν διασχίζουμε περιοχές με δέντρα και φυτά, που ενδέχεται να μας προκαλέσουν αλλεργία, ρυθμίζουμε το αιρ-κοντίσιον και τον κλιματισμό στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.
4. Αλλαγή φίλτρου
Αλλάζουμε τακτικά το φίλτρο γύρης του αυτοκινήτου μας και κάνουμε συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
5. Διπλή αλλαγή για τους υπερευαίσθητους
Για τους ιδιαίτερα ευαίσθητους αλλεργικούς οδηγούς συνιστάται αλλαγή φίλτρου γύρης πριν την άνοιξη, αλλά και μετά την περίοδο της ταλαιπωρίας τους.
Επικίνδυνα συμπτώματα
Το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια και η καταρροή δεν είναι απλά ενοχλητικά, αλλά και επικίνδυνα συμπτώματα στο τιμόνι. Στο φτέρνισμα κλείνει ο οδηγός λόγω των αντανακλαστικών για περίπου ένα δευτερόλεπτο τα μάτια του και βρίσκεται ουσιαστικά για εκείνο το διάστημα σε τυφλή «πτήση». Ένα αυτοκίνητο, που κινείται με κανονική ταχύτητα μέσα στην πόλη, καλύπτει σε εκείνο το δευτερόλεπτο σχεδόν 14 μέτρα, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν βλέπει ο οδηγός του τίποτα.
(gazzetta)
Δημοσίευση σχολίου