Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τι εννοούσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί όταν δήλωσε ότι στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη βρέθηκε «η συνετή οδός εντός λογικών ορίων, ήρθησαν οι προϋποθέσεις και γι΄αυτό άνοιξε ο δρόμος για τη Γενεύη»; Πρακτικά η μόνη «σνυετή» οδός για την Άγκυρα είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τι έχει να απαντήσει πάνω σε αυτό ο Πρόεδρος της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης; Εξ'όσων γνωρίζουμε δεν έχουν αποχωρήσει τα κατοχικά στρατεύματα από το νησί και δεν έχει αρθεί το σύστημα των εγγυήσεων με βάση το οποίο η Τουρκία μπορεί να επεμβαίνει μονομερώς όποτε θέλει.
Θεωρητικά το δικαίωμα αυτό από την Συνθήκη της Ζυρίχης το έχει και η Ελλάδα αλλά αυτή δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ποτέ καθώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποκλείει από μόνο του τέτοιες τολμηρές αποφάσεις.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ορθότατα είχε επιμείνει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να συμφωνηθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και να ακολουθήσει η κατάργηση των εγγυήσεων.
Αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας. Μάλιστα όλοι είχαν την εύλογη απορία γιατί ο Ν.Αναστασιάδης σύρεται στις συζητήσεις χωρίς να έχουν δοθεί εγγυήσεις για τις «κόκκινες» γραμμές των Ελληνοκυπρίων.
Τι συζητάει;
Σε συνέντευξη τύπου στην Νέα Υόρκη ο Ακιντζί ευχήθηκε ο συνετός δρόμος να συνεχιστεί και να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού στη διάσκεψη της Γενεύης, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζονται μακρές διαπραγματεύσεις, αλλά αποφασιστικότητα και αμοιβαία βήματα.
Η Γενεύη, είπε, «δεν είναι φάση ημιχρόνου και μπορεί να μετατραπεί σε διάσκεψη για λύση».
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισαν τα θέματα, που είναι σημαντικά για την κάθε πλευρά και επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στα προηγούμενα ανακοινωθέντα.
Ο Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλήφθηκε πως «οι προϋποθέσεις, που έθετε δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, ακόμη και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Τι εννοεί με αυτό; Ότι τις εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις δεν τις απαιτεί πια; Και τότε τι λύση είναι αυτή που προσφέρει η τουρκική πλευρά;
Την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αυτό θέλουν οι Κύπριοι;
Προς γνώση και συμμόρφωση όλων των Ελλήνων ας είναι σαφές τι ζητάει η «λύση» που προωθείται από το πρότερο Σύστημα Ομπάμα και την Β.Νούλαντ και όπως φαίνεται διατηρεί σε ισχύ η Βρετανία με την ανοχή της διακυβέρνησης Ν.Τραμπ.
Την δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος με εκ περιτροπής προεδρία. Δηλαδή παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας.
Ένα υπουργικό συμβούλιο με αναλογία 8:5 μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ούτε εδώ ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας εκτός αν θεωρηθούν οι έποικοι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, που αυτό ακριβώς ζητείται.
Καμία απόφαση να μην ισχύει αν δεν την έχει υπογράψει έστω ένας Τουρκοκύπριος υπουργός!
Οι Τούρκοι απαιτούν να «νομιμοποιηθούν» τα κατοχικά στρατεύματα και να παραμείνουν στην Μεγαλοννησο. Δηλαδή υπό καθεστώς ομηρίας επ'αόριστον
Και θέλουν φυσικά να παραμείνουν εγγυήτρια δύναμη όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Ζυρίχης με βάση την οποία ιδρύθηκε το κυπριακό κράτος το 1960
Το ερώτημα είναι: Θα είναι κράτος ελεύθερο αυτό την επόμενη ημέρα; Και τι στην τελική κερδίζουν οι Ελληνοκύπριοι από μια τέτοια «λύση»;
Γιατί πολλλά εγχώρια ΜΜΕ το αντιμετωπίζουν πολύ «ελαφρά» το ζήτημα. Για να προχωρήσεις σε μια κάποια λύση πρέπει να κερδίζεις κάτι περισσότερο από την πρότερη κατάσταση, εδώ ποιο θα είναι το κέρδος;
Δημοσίευση σχολίου