BREAKING NEWS

Η ενδεχόμενη λύση αν δεν έχεις πολύ χρόνο για γυμναστική

Η ενδεχόμενη λύση αν δεν έχεις πολύ χρόνο για γυμναστική


Όσο αφορά τη γυμναστική, το μότο "δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο", φαίνεται να ισχύει απολύτως. Δηλαδή; Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι λιγότερες επαναλήψεις κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης, έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Η γυμναστική και η σωματική δραστηριότητα είναι πλέον καλά γνωστό ότι έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν αφήνουν πολύ χρόνο για άσκηση. Υπάρχει λύση; Σύμφωνα με νέα έρευνα, ναι.
Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ διαπίστωσε, συγκεκριμένα, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν "υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση" (HIIT), ένα είδος άσκησης με λιγότερες επαναλήψεις σε υψηλότερη ένταση, ενδεχομένως να έχουν ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής τους φυσικής κατάστασης.
"Η έλλειψη χρόνου αναφέρεται συχνά από τους ανθρώπους ως ένα από τα κύρια εμπόδια για να μένουν σωματικά δραστήριοι", δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου ο Δρ Niels Vollaar, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου. "Οι προπονήσεις υψηλής έντασης έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να λαμβάνουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, ενώ προπονούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα".
Η νέα ερευνητική δουλειά επανεξέτασε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες διερεύνησαν τα οφέλη μίας ειδικής άσκησης υψηλής έντασης με ποδήλατο γνωστής ως "supramaximal" και διαπίστωσε ότι οι λιγότερες επαναλήψεις οδηγούν σε μεγαλύτερες βελτιώσεις.
Παλαιότερα, η πεποίθηση ανάμεσα στους ειδικούς ήταν ότι όσο περισσότερες επαναλήψεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια μία άσκησης υψηλής έντασης τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη για την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ειδικότερα, στα πλαίσια της ανάλυσης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine and Science in Sports, διαπιστώθηκε ότι για τους ασκούμενους σε προγράμματα supermaximal, μετά από δύο σπριντ, κάθε επιπλέον σπριντ μείωνε τη βελτίωση στη φυσική κατάστασή τους περίπου 5% κατά μέσο όρο. 
Η φυσική κατάσταση των ασκούμενων μετρήθηκε μέσω του μέγιστου οξυγόνου που το κορμί μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ένα λεπτό (VO2max), έναν από τους κορυφαίους δείκτες αξιολόγησης του κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα υγείας.
“Βρήκαμε ότι η βελτίωση της καρδιοναπνευστικής αντοχής όχι μόνο δεν υποβιβάζεται, όταν οι άνθρωποι ολοκληρώνουν λιγότερες επαναλήψεις στο σπριντ, αλλά και ότι μπορεί ακόμη και να έχει καλύτερα αποτελέσματα”, σχολίασε ο Δρ Vollaar. "Μόλις δύο φαίνεται να είναι ο ιδανικός αριθμός επαναλήψεων [για τη συγκεκριμένη άσκηση], επομένως, η γυμναστική με βάση τέτοια σπριντ μπορεί να κρατηθεί πολύ σύντομη, χωρίς να υπονομεύονται τα αποτελέσματά της".
"Για πρώτη φορά, έχουμε στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα φυσικής κατάστασης βελτιώνονται περισσότερο κάνοντας λιγότερες επαναλήψεις υψηλής έντασης. Για να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να γίνονται σωματικά ενεργοί και να βοηθήσουν την υγεία τους, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη βέλτιστη διάρκεια και τον αριθμό των διαστημάτων των σπριντ που θα μπορούσαν να κάνουν πάνω σε ένα ποδήλατο, ώστε να πάρουν τα ίδια οφέλη όπως αν έκαναν πολλές προπονήσεις", πρόσθεσε ο καθηγητής.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα ευρήματα αφορούν μόνο τις προπονήσεις “supramaximal”, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένα ποδήλατα που επιτρέπουν ασκήσεις υψηλής έντασης. Ωστόσο, ο Δρ Vollaard τόνισε ότι η ομάδα του πραγματοποιεί ήδη περαιτέρω μελέτες, με βάση τα νέα ευρήματα, προκειμένου να διευρυνθεί η επιστημονική γνώση.



Δημοσίευση σχολίου