
Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πολύ σοβαρές απώλειες έχει υποστεί ο βασιλικός Σαουδαραβικός Στρατός στην συνοριογραμμή της Υεμένης όπου οι σιίτες αντάρτες Χούθι καθημερινά αποδεικνύονται αριστοτέχνες στις επιθέσεις «hit and run» ενώ έχουν εισβάλει και στην νότια επαρχία του βασιλείου των Σαούντ, Najran
Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε ότι με πολύ αποτελεσματικές ενέδρες οι αντάρτες Χούθι εύκολα εξοντώνουν ολόκληρες διμοιρίες Σαουδαράβων πολεμιστών παρά την υπεροπλία του Ριάντ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα (ιδίως αυτή)
To Ριάντ έχει αναπτύξει δυνάμεις άνω των 150.000 στρατιωτών και 100 μαχητικών στην επέμβαση στην Υεμένη αλλά οι Χούθι έχουν καταφέρει να εισβάλουν σε τρεις επαρχίες του βασιλείου προκαλώντας έκπληξη στην Δύση για τις δυνατότητές τους ή την έλλειψη ικανοτήτων από πλευρά σαουδαραβικών ΕΔ.
Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ'έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.
Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλoύν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων:
Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του '60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).
Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.
H πόλη Najran απειλείται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου και πρόκειται για μεγάλη σαουδαραβική συνοριακή μητρόπολη.
Οι δυνάμεις των Σιιτών Χούθι έχουν προχωρήσει σε αυτήν την επίδειξης δύναμης εδώ έναν χρόνο καθώς εισέβαλαν μέσα στο σαουδαραβικό έδαφος καταλαμβάνοντας αιφνιδιαστικά όλα τα φυλάκια του Στρατού!
Η Najran δεν είναι χωριό, ούτε φυλάκιο αλλά μεγάλη πόλη.
Στην τελευταία απογραφή του 2010 η πόλη είχε 505,652 κατοίκους! Σημειώνεται ότι οι Χούθι έχουν καταλάβει και άλλη σαουδαραβική πόλη την Rabu’ah αλλά η πόλη αυτή είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους.
Η μητρόπολη αυτή θεωρείται το προπύργιο των δυνάμεων των Σαούντ για τις εξορμήσεις του Βασιλικού σαουδαραβικού Στρατού στο έδαφος της Υεμένης
Οι δυνάμεις των Χούθι βλέπουν αυτή την στιγμή την πολη από τα νότια υψώματα αλλά μετά την καταστροφή των φυλακξίων της περιοχής φιλοδοξούν να ανέβουν «βορειότερα» και να απειλήσουν την πόλη εκ του σύννεγγυς.
Αποτρεπτικός όμως παράγοντας είναι το ανοιχτό της ερήμου και η βασιλική Σαουδαραβική Αεροπορία που θα τους έχει εύκολους στόχους ακόμα και την νύκτα.
Άλλωστε όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Μοσούλης το 2015 είναι δυνατόν μια μεγάλη πόλη απομακρυσμένη από την κεντρική εξουσία και με πληθυσμό αμφίβολου φρονήματος (η πλειοψηφία των κατοίκων ΔΕΝ είναι Ουαχαμπιστές Σουνίτες) να πέσει στα χέρια μερικών χιλιάδων αποφασισμένων μαχητών.
Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι στην Najran κυριαρχεί η φυλή Yam.
Η φυλή αυτή επέλεξε το 1934 την ένωση με το βασίλειο των Σαούντ. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται κυρίως από Σιίτες και Ισμαηλίτες, θρησκευτικές κοινότητες όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με το ουαχαμπιστικό σουνιτικό καθεστώς του Ριάντ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.
Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι.
Η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος μέσα σε έναν χρόνο. Πηγές κάνουν λόγο για 6.000 νεκρούς, ενώ οι Χούθι εκμεταλευόμενοι τον σιιτικό πληθυσμό των νότιων επαρχιών του Ριάντ εισβαλλουν συχνά και πραγμτοποιούν επιτυχημένες επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις των Σαουδαράβων.
Η στάση της Ρωσίας στο παρασκήνιο είναι υποστηρικτική στους Χούθι πιστή στον άξονα Σιιτών-Αλαουϊτών-Ορθοδόξων εναντίον του άξονα Σουνιτών-Δύσης και επιπλέον με αυτόν τον τρόπο το Ριάντ φοβάται να εμπλακεί περαιτέρω στην συριακή σύγκρουση από φόβο μην αντιμετωπίσει οργανωμένη σιιτική εξέγερση στο Νότο με την βοήθεια των Χούθι.
Οι εφεδρείες όπως αποκαλύφθηκε δεν φτάνουν.
Κακώς πίστεψαν μερικοί ότι η σύγκρουση στην Υεμένη είναι τοπική. Είναι προέκταση του συριακού μετώπου.
Δημοσίευση σχολίου