BREAKING NEWS

Στα χέρια των Κούρδων η Ράκκα - Mόσχα: «Κτυπάμε το ISIS που υποχωρεί στην Παλμύρα»

Στα χέρια των Κούρδων η Ράκκα - Mόσχα: «Κτυπάμε το ISIS που υποχωρεί στην Παλμύρα»


Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Επιβεβαίωσε η Μόσχα την φήμη των τελευταίων ημερών ότι η Ράκκα τελικώς παραδόθηκε στους Κούρδους και οι ισλαμιστές του ISIS έχουν ήδη ξεκινήσει την αποχώρησή τους προς την έρημο της Παλμύρας.

Μάλιστα αιτιολόγησε έτσι ο ίδιος ο Σ.Λαβρόφ το κτύπημα με πυραύλους κρουζ Καλίμπρ κατά φάλαγγας ισλαμιστών στην περιφέρεια της Παλμύρας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κλήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Κράτος συμφώνησε με την κουρδική οργάνωση PKK/PYD-YPG (για πολλούς αναλυτές πρόκειται για την ίδια οργάνωση με διαφορετικά παραρτήματα) προκειμένου να αποσυρθεί από την Ράκκα της Συρίας στην Παλμύρα χωρίς πόλεμο και έδωσε την επίσημη επιβεβαίωση ότι:

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη πληροφορία και στηρίζεται σε αξιόπιστα στοιχεία. Εξάλλου μετά την διάδοση αυτής της πληροφορίας οι ισλαμιστές του ISIS αναχώρησαν από την Ράκα προς τη Παλμύρα. Όπως γνωρίζεται οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν την κίνηση αυτή και χτύπησαν την πομπή τους».
Αυτό που υποστηρίζει ο Ρώσος ΥΠΑΜ είναι ότι δόθηκε «ελεύθερη δίοδος» στους ισλαμιστές για να πάνε σε άλλα μέτωπα. Βέβαια χωρίς Ράκκα και Μοσούλη το ISIS ουσιαστικά καθίσταται ανίκανο να στηρίξει οποιοδήποτε άλλο μέτωπο.
Η παράδοση της Ράκκα όμως στους Κούρδους σημαίνει και την αρχή δημιουργίας του κουρδικού κρατικού μορφώματος που εν αρχή θα περιλαμβάνει την Β.Συρία και το Β.Ιράκ. Αρκεί να σημειωθεί ότι και στο Κιρκούκ του Β.Ιράκ οι Κούρδοι έχουν προαναγγείλει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά την οριστική ήττα του ISIS και την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Η Ράκκα προορίζεται για πρωτεύουσα του αρχικού συριακού κουρδικού μορφώματος
Αυτό είναι έναν νέο σοκ για την Άγκυρα καθώς μετά τις ΗΠΑ (παρασκηνιακά) και το Ισραήλ (προσκηνιακά) υποστηρίζει την ίδρυση κουρδικού κράτους βάζοντας «φωτιά» στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις:
Ο πρεσβευτής του Τελ Αβίβ στο Βατικανό Zion Evrony είπε πριν ένα μήνα ότι «το Ισραήλ υποστηρίζει την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους το οποίο με την σειρά του θα συμβάλει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Μέση Ανατολή» όπως αναφέρει η κουρδική εφημερίδα Khebat.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι εδώ και δεκαετίες ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν την δημιουργία ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν» καθώς χρειάζονται ένα κατεξοχήν κοσμικό κράτος για να ελέγχει προς τα συμφέροντά τους τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και θέλουν ένα ισχυρό σύμμαχο του εβραϊκού κράτους σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη καθώς είναι περικυκλωμένο από αραβικές χώρες που πάντα βρίσκονται στα όρια της επικράτησης του ριζοσπαστικού ισλαμισμού.







Δημοσίευση σχολίου