Έχουν όλοι τα προβλήματά τους, τα έχουν και οι ηγέτες της παγκόσμιας εξουσίας. Εκείνοι που δημιούργησαν το Ισλάμ (Λευκή Αδελφότητα), χώρισαν τους Μουσουλμάνους κάποτε σε Σιίτες και Σουνίτες, για τους ίδιους λόγους που οι αντίπαλοί τους που δημιούργησαν τον Χριστιανισμό (Μαύρη Αδελφότητα), είχαν χωρίσει τους Χριστιανούς σε διάφορα δόγματα. Για να μην έχει δηλαδή καμία θρησκεία απόλυτη δύναμη. Διαίρει και βασίλευε όπως λέμε.
Η διαφορά μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Η διαφορά Ορθόδοξων και Καθολικών, υποτίθεται ότι είναι το ότι το Άγιο Πνεύμα, το στέλνει μόνο ο Πατήρ, ενώ οι Καθολικοί λένε ότι το στέλνει εκτός από τον Πατέρα και ο Υιός. Αυτό είναι αστείο να το ισχυριστεί κανείς, αφού είναι αδύνατον να κατανοήσει νους ανθρώπου, τι είναι η Αγία Τριάδα, πόσο μάλλον και να πει με σιγουριά με ποιο τρόπο λειτουργεί. Ο πραγματικός λόγος του σχίσματος, ήταν η μείωση της ισχύος της Χριστιανικής εκκλησίας και αυτό επιτεύχθηκε πρακτικά με το ότι τα χρήματα του ρωμαϊκού κράτους έκοβε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που έκοβε το "άγιο χρήμα" και όποιος άλλος τολμούσε να κόψει νομίσματα, τα ονόμαζαν "χρήμα αιρετικό". Για να κόβει λοιπόν και ο Πάπας λεφτά, έγινε το σχίσμα. Ο "σοφός λαός" βέβαια, έφαγε το παραμύθι όπως πάντα.
Η διαφορά Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων
Εδώ δεν χρειάστηκε να πάει η βαλίτσα στα ουράνια για να διαιρεθούν οι Μουσουλμάνοι. Πήγε μέχρι το…σόϊ του "προφήτη" Μωάμεθ.
Όταν πέθανε ο ιδρυτής του Ισλάμ, ο Μωάμεθ, το 632, οι Άραβες διχάστηκαν, για το ποιος έπρεπε να τον διαδεχθεί. Οι περισσότεροι, οι Σουνίτες, υποστήριξαν τον φίλο και πεθερό του προφήτη Αμπού Μπακρ, πατέρα της εξάχρονης, ξαναλέω, εξάχρονης συζύγου του Μωάμεθ, Αΐσα.
Όταν πέθανε ο ιδρυτής του Ισλάμ, ο Μωάμεθ, το 632, οι Άραβες διχάστηκαν, για το ποιος έπρεπε να τον διαδεχθεί. Οι περισσότεροι, οι Σουνίτες, υποστήριξαν τον φίλο και πεθερό του προφήτη Αμπού Μπακρ, πατέρα της εξάχρονης, ξαναλέω, εξάχρονης συζύγου του Μωάμεθ, Αΐσα.
Άλλοι όμως, οι Σιίτες έλεγαν, ότι ο Προφήτης είχε ορίσει διάδοχό του τον Άλι, εξάδελφο και γαμπρό του. Οι υποστηρικτές του Αμπού Μπακρ επικράτησαν και διχασμός αυτός οξύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο γιος τού Άλι, ο Χουσέιν, σκοτώθηκε το 680 στην Καρμπάλα από σουνίτες στρατιώτες. Οι Σουνίτες μονοπωλούσαν την πολιτική ισχύ, ενώ οι λιγότεροι Σιίτες, εθεωρούντο τι άλλο; αιρετικοί και ζούσαν στο περιθώριο.
Οι Σουνίτες λατυρεύουν αποκλειστικά τον Αλλάχ, ενώ οι Σιίτες λατρεύουν και τιμούν και τους δώδεκα ιμάμηδες και θεωρούνται έτσι ειδωλολάτρες, όπως και οι Χριστιανοί.
Η αντιπαράθεση αυτή δεν μειώθηκε ποτέ και κορυφώθηκε το 1979, όταν οι Σιίτες του Αγιατολάχ Χομεϊνί ανέλαβαν την εξουσία στο Ιράν.
Η αντιπαράθεση αυτή δεν μειώθηκε ποτέ και κορυφώθηκε το 1979, όταν οι Σιίτες του Αγιατολάχ Χομεϊνί ανέλαβαν την εξουσία στο Ιράν.
Από τότε, βρέθηκε και ένα "σοβαρό" ιδεολογικό υπόβαθρο, για να ερίζει το Ιράν με την Σαουδική Αραβία, για το ποιος θα είναι το αφεντικό των Αράβων της περιοχής.
Πνευματικοπαίδι των Σιιτών του Ιράν, είναι και το μικρό Κατάρ, που έχει όμως, όπως λένε, από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι Σιίτες του Ιράν και οι Σουνίτες της Σαουδικής Αραβίας, πολεμούν δια των "αντιπροσώπων" τους στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και όχι μόνο. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση που ο μέσος πολίτης της Δύσης αγνοεί, αλλά που έχει φέρει τρόμο και δυστυχία σε Αφρική και Ασία.
Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ είναι εχθρός όλων των Σιιτών, όπου και αν βρίσκονται, γιατί απλούστατα, οι ΗΠΑ δεν τους ελέγχουν και χρησιμοποιούν την Σαουδική Αραβία για να τους πολεμήσουν.
Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ είναι εχθρός όλων των Σιιτών, όπου και αν βρίσκονται, γιατί απλούστατα, οι ΗΠΑ δεν τους ελέγχουν και χρησιμοποιούν την Σαουδική Αραβία για να τους πολεμήσουν.
Οι Σουνίτες, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, έκαναν μία αραβική συμμαχία, για να πολεμήσουν την μη ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ισλαμική τρομοκρατία. Οι "κακοί", δηλαδή οι μη ελεγχόμενοι τρομοκράτες, εκτός από την Αλ Κάιντα, είναι και όλα τα Σιιτικά κινήματα στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και στην ανατολική Σαουδική Αραβία.
Όσον αφορά την κρίση με το Κατάρ, όλα άρχισαν μετά το "πέρασμα" του προέδρου Τραμπ από την περιοχή και την επίσκεψή του στην σύμμαχό του την Σαουδική Αραβία, ο οποίος στήριξε το αφήγημα των Σαουδαράβων περί χρηματοδότησης του Ιράν σε τρομοκρατικές ομάδες από την Συρία ως την Υεμένη. Το Κατά είναι ένα μικρό κρατίδιο στο μέσον της αραβικής χερσονήσου, από την πλευρά του περσικού κόλπου. Έχει περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που οι περισσότεροι δεν είναι ντόπιοι και έχει τεράστιες ποσότητες (δεύτερο παγκόσμια) φυσικού αερίου.
Η Σαουδική Αραβία και τρεις ακόμα αραβικές χώρες σύμμαχοί της, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος, διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ την Δευτέρα, λέγοντας ότι στηρίζει φανερά το Ιράν αλλά και ισλαμιστικές ομάδες όπως οι “Αδερφοί Μουσουλμάνοι”.
Το πρακτορείο BLOOMBERG σε σύνοψη που δημοσίευσε, μεταξύ άλλων ανέφερε:
1. Τι προκάλεσε την διπλωματική ρήξη με το Κατάρ;
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν ένα θέμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ που περιείχε σχόλιο του ηγέτη του Εμιράτου Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί που κριτίκαρε το αντι-Ιρανικό αίσθημα.
2. Πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών;
Έτσι λένε, αφού η σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ο βασικός αντίπαλος της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Είναι όμως οι δύο βασικοί εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής και είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα από τη Συρία ως το Ιράκ.
3. Γιατί τώρα;
Η ένταση κλιμακώθηκε, αμέσως μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή. Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν Αμπντουλαζίζ κατηγόρησε το Ιράν, σαν βασικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν το Κατάρ πως υποδαυλίζει την προσπάθεια να απομονωθεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. Εφημερίδες, κληρικοί ακόμα και celebrities έσπευσαν να επιτεθούν στον Σεΐχη του Κατάρ.
4. Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές;
Παίρνοντας γραμμή από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να απομονώσουν και να καταστρέψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να αποδυναμώσει το μέτωπο της αραβικής συμμαχίας εναντίον της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες παράλληλα πιέζουν το Κατάρ ώστε να σταματήσει η υποστήριξη που προσφέρει σε ισλαμιστικά κινήματα όπως οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι και η παλαιστινιακή Χαμάς που διαφεντεύει τη Λωρίδα της Γάζας και βεβαίως το κερασάκι στην τούρτα ήταν η στήριξη στο Ιράν..
5. Τι λέει το Ιράν;
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί, που έχει στα χέρια του μεγαλύτερη εξουσία από τον Ρουχανί, δήλωσε πως το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας φέρει βαριές ευθύνες και ηγείται ενός συνασπισμού Σουνιτικών χωρών που μάχονται τους Σιίτες αντάρτες της Υεμένης που παραμένουν πιστοί στο Ιράν.
6. Που εκδηλώνεται η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν;
Οι δύο χώρες βρίσκονται όπως είπαμε και πριν, σε ένα συνεχή πόλεμο δι αντιπροσώπων καθώς βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε μια σειρά συγκρούσεις στην περιοχή από τη Συρία ως την Υεμένη. Οι υποψίες πως οι κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Σαουδική Αραβία προέρχονταν από το Ιράν, κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων στα τέλη του 2016. Νωρίτερα το περασμένο έτος, αφού η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού, Ιρανοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη, με τους Σαουδάραβες να διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.
7. Είναι οι διαφωνίες με το Κατάρ καινούργιες;
Το 2014, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ. Η τότε αντιπαράθεση είχε ως αφορμή την Αίγυπτο, όπου το Κατάρ στήριζε την κυβέρνηση των “Αδερφών Μουσουλμάνων” ενώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούσαν την στρατιωτική ανατροπή της.
Το Κατάρ φιλοξενεί ακόμα την εξόριστη ηγεσία της Χαμάς καθώς και αξιωματούχους Ταλιμπάν. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι σύμμαχοί τους θέλουν να δείξουν στο Κατάρ, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, πως μπέρδεψαν τον ίσκιο με το μπόι τους.
8. Τι προσπαθεί να πετύχει το Κατάρ;
Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ονομάσθηκαν “Αραβική Άνοιξη”, το Κατάρ ήταν το μοναδικό μεταξύ των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής, που υποστήριξε τις δυνάμεις εκείνες που εξεγείρονταν ζητώντας αλλαγή. Οι ομάδες των “Αδερφών Μουσουλμάνων” έχουν από τότε μεγαλώσει και το Κατάρ απέσυρε την υποστήριξή του σ' αυτές το 2014, όταν αντιμετώπισε διπλωματικές απειλές από τους γείτονές του στον Περσικό Κόλπο. Το Κατάρ φιλοδοξεί να γίνει ο μεσολαβητής στην περιοχή. Οι ηγέτες του διατηρούν επαφές με μια σειρά κομμάτων, όπως και με πολεμικές φυλές στη Λιβύη, με τους Αμερικανούς αλλά και με τους Ταλιμπάν. Από την άλλη, διαλέγοντας πλευρά την περίοδο της “Αραβικής Άνοιξης”, αποδυνάμωσε τη θέση του ως ουδέτερου μεσολαβητή.
9. Για ποιο πράγμα είναι γνωστό το Κατάρ;
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως (129,700 δολάρια ετησίως), θα φιλοξενήσει (εκτός απροόπτου) του Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 αλλά και το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Όταν η Σαουδική Αραβία έδιωξε το κέντρο εναέριων επιχειρήσεων των ΗΠΑ από την περιοχή, το Κατάρ ήταν εκείνο που προθυμοποιήθηκε να το φιλοξενήσει. Σήμερα το Εμιράτο φιλοξενεί 10.000 αμερικανούς στρατιωτικούς, ενώ είναι η βάση του αρχηγείου της CENTCOM, της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης της Μέσης Ανατολής.
Το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας ύψους 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιτρέπει στο Εμιράτο να διατηρεί μετοχές σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού από την Barclays ως την Credit Suisse.
10. Γιατί αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά;
“Οι διαφορές μεταξύ των χωρών του Κόλπου δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι το timing και το πρωτοφανές επίπεδο πίεσης” λέει ο ακαδημαϊκός Μεχράν Καμράβα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δείχνει πως “η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από απόλυτη υποταγή του Κατάρ” . Αν το Κατάρ αντισταθεί, αυτό θα σημάνει περαιτέρω αποσταθεροποίηση για την ήδη ασταθή περιοχή.
Τι λέει το Sputnik
Σύμφωνα με το Sputnik, το οποίο και επικαλείται ένα think tank, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί προετοιμασία μιας επικείμενης εισβολής στο Κατάρ. “Πιθανολογώ πως επίκειται εισβολή στο Κατάρ. Έχω λάβει εκθέσεις που μιλούν για κίνηση σαουδαραβικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με το Κατάρ”.
“Δείτε τη συχνότητα των βομβαρδισμών στην Υεμένη. Αν οι Σαουδάραβες σταματήσουν να βομβαρδίζουν με την ίδια σφοδρότητα την Υεμέμη, αυτό θα είναι σημάδι πως προετοιμάζονται για μια ξαφνική κίνηση εναντίον του Κατάρ” σημειώνει ο ιδρυτής και επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις Σχέσεις στον Περσικό Κόλπο, καθηγητής Αλί αλ Άχμεντ στο Sputnik.
Ο ρόλος της Αγκυρας
Την κατάσταση περιπλέκει, ακόμη περισσότερο η Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει τούρκους στρατιώτες στο Κατάρ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα ΑΚP στο Reuters. Υπ΄όψιν ότι η Τουρκία έχει βάση στο Κατάρ.
Ο Ερντογάν μάλιστα δήλωσε, ότι "ο χαρακτηρισμός του Κατάρ ως τρομοκρατικού κράτους δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, μια περιοχή που χρειάζεται ενότητα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Κατάρ είναι σωστές. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα είναι μέσα από τον διάλογο. Υπό αυτήν την έννοια, θαυμάζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση που έχει το Κατάρ. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με το Κατάρ, όπως και με τόσους άλλους φίλους που μας στήριξαν την περασμένη χρονιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα θέματα που έχουν οι άλλες χώρες με το Κατάρ.
Το χαβά του το FBI. Ρώσους χάκερ «βλέπει» πίσω από την κρίση
Ερευνητές του FBI, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο Ρώσων χάκερ. Μερικοί από ότι βλέπετε, είναι αδιόρθωτοι.
Δημοσίευση σχολίου