BREAKING NEWS

Zuppa inglese

Zuppa inglese

Το zuppa inglese είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά. Σημαίνει αγγλική σούπα και περιέχει κρέμα, σαβαγιάρ και ζελέ φραμπουάζ.

Υλικά

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
    Κρέμα
  • 380 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 130 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • κλωναράκι βανίλιας
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. αλεύρι για λες τις χρήσεις
  • κρόκοι
    Ζελέ φραμπουάζ ή φράουλα
  • 200 γρ. φραμπουάζ (τα βρίσκουμε και ως σμέουρα ή ράσμπερι), φρέσκα ή κατεψυγμένα, ή φράουλες
  • 55 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνας (δηλαδή 3 των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.)
  • 300 γρ. κρασί κόκκινο γλυκό π.χ. Μαυροδάφνη
    Σος
  • 200 γρ. κρασί κόκκινο ξηρό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ξυλάκι κανέλας
  • γαρίφαλα
    Συναρμολόγηση - Γαρνίρισμα
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο στο φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά
  • φιστίκια Αιγίνης
  • φραμπουάζ, φρέσκα ή κατεψυγμένα (αν είναι κατεψυγμένα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν) ή φράουλες
Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1½ ώρα, Αναμονή: 3-4 ώρες
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας, το οποίο προηγουμένως σκίζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ανοίγουμε στα δύο. Τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το αλεύρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν πάρει βράση το γάλα, χύνουμε το μισό μέσα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς πάνω στη φωτιά έως ότου δέσει η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ, για να μην παραμείνει στη ζεστή κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο μόλις χλιαρύνει, όσο θα ετοιμάζουμε και θα παγώνουμε το ζελέ.
Ζελέ φραμπουάζ ή φράουλα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φραμπουάζ, τη ζάχαρη και το νερό και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Όταν βράσουν τα φραμπουάζ, μετράμε 2 λεπτά και αποσύρουμε. Τα σουρώνουμε από ψιλό σουρωτό και τα πιέζουμε να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε στο καυτό μείγμα τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα του ζελέ να κρυώσει αρκετά. Πριν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή μια φόρμα με διαστάσεις περίπου 24 x 24 εκ., έτσι ώστε το πάχος του ζελέ να μην ξεπερνά τα 2 εκ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά το ζελέ.
Σος
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 24Χ24 εκ.στρώνουμε σαβαγιάρ και με ένα πινέλο τα βρέχουμε πολύ καλά με τη σος. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε λίγο, ώστε να ξαναμαλακώσει. Ανακατεύουμε ελαφρώς το μασκαρπόνε, ώστε να μαλακώσει κι αυτό, και το ενώνουμε με την κρέμα ανακατεύοντας ακόμα λίγο. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το ζελέ και το τοποθετούμε από πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φρούτα.
Tip
Αν θέλουμε, τοποθετούμε το γλυκό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά κόβοντας τα σαβαγιάρ στο κατάλληλο μέγεθος.

steliosparliaros.gr/



Δημοσίευση σχολίου