Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει τη «σθεναρή πεποίθηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους».
Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει ότι η πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο «δεν έχει ακόμη επιφέρει ως αποτέλεσμα μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους σε παρόμοια διευθέτηση και τονίζει ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο.
Μεταξύ άλλων, με το ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας:
- Ζητά από τον γενικό γραμματέα να διεξαγάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης, επικεντρωμένης σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς η δύναμη αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, για την εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής της, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση της επίπτωσης των δραστηριοτήτων της.
- Καλεί τον γενικό γραμματέα να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης αυτής, όταν κρίνει κατάλληλο, εντός τεσσάρων μηνών από την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος.
- Ζητά από τον γενικό γραμματέα να διατηρήσει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση σε σχέση με μία διευθέτηση, καθοδηγούμενος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την ειρηνευτική δύναμη και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.
- Προτρέπει για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσβλέπει σε συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω τέτοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης ,τα οποία ήδη συμφωνήθηκαν και άλλα που θα μπορέσουν να συμβάλουν σε ένα υποβοηθητικό περιβάλλον για μία διευθέτηση.
- Καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό «στάτους κβο», που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000.
- Καλεί αμφότερες τις πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση σε πυροτεχνουργούς και να διευκολύνουν την απομάκρυνση των εναπομεινασών ναρκών στην Κύπρο, εντός της «νεκρής ζώνης», και προτρέπει και τις δύο πλευρές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και εκτός της νεκρής ζώνης.
Δημοσίευση σχολίου