Τον επανακαθορισμό της διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον ΕΦΚΑ, αποσαφηνίζει διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας.
Όπως επισημαίνεται, προβλέπονται ενιαίοι κανόνες επιστροφής εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους κανόνες καταβολής εισφορών που ισχύουν από 1.1.17 και μετά. Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνεισπραττόμενα ποσά από τον ΕΦΚΑ υπέρ τρίτων, τα οποία θα βαρύνουν τον φορέα στον οποίο αποδίδονται κάθε φορά τα ποσά.
Ειδικότερα, προβλέπεται η άτοκη επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθεισών εισφορών προς τους δικαιούχους, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές που μπορεί να έχουν δημιουργήσει προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, μπορεί επίσης να γίνει συμψηφισμός, όπως συμβαίνει και με τη φορολογική διοίκηση.
Εάν πρόκειται για μισθωτούς, η πρόσθετη καταβολή συνεπάγεται και αντίστοιχο ποσό που έχει παρακρατηθεί από τον εργαζόμενο. Στην περίπτωση αυτή η διάταξη προβλέπει τον επιμερισμό του ποσού στους δικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο, ανάλογα με το ποσό της επιπλέον καταβολής που αντιστοιχεί στον καθένα. Απαιτείται όμως αίτηση του δικαιούχου που πρέπει να υποβληθεί στον ΕΦΚΑ, αφού πρώτα ο εργαζόμενος γνωρίζει το αχρεωστήτως ποσό που του έχει παρακρατηθεί, μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του εργοδότη.
Για τις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να έχει προηγηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Στη συνέχεια, αν προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές και εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται.
Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων παρέχεται η δυνατότητα από τη διάταξη, να παραμείνει το υπερβάλλον ποσό στον ΕΦΚΑ. Θα πρέπει όμως οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Το υπερβάλλον ποσό θα συμψηφιστεί με τις επόμενες καταβολές που θα οφείλονται από τον ασφαλισμένο.
Εάν υπάρχει παράλληλη απασχόληση, τονίζεται στη διάταξη ότι το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης. Προϋπόθεση να μην υπάρχουν οφειλές από καμία από τις δύο δραστηριότητες.
Η διάταξη δεν αποσαφηνίζει την χρονική περίοδο που θα γίνεται η επιστροφή. Όμως η διαδικασία συμψηφισμού σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να τεθεί εν ισχύ, σε συνεργασία και με τη φορολογική διοίκηση από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους
dikaiologitika.gr
Δημοσίευση σχολίου