Με τον Μάθιου Νίμιτς να μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια και κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Ελλάδα να διαπιστώνει «θετικές προοπτικές» για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, φανερή είναι στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε, άλλωστε, μετά τη συνάντησή του με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ να δηλώσει πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», μία μέρα μετά τη φανερή προσπάθεια του Πάνου Καμμένου ενώπιον των κομματικών του οργάνων να «αγοράσει» χρόνο.
Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά επανήλθε στο αίτημά της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Πρόταση την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά όχι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, ενώ θέση στο ζήτημα πήρε και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έδειξε μάλιστα προς την κατεύθυνση της λύσης, εφόσον - όπως λέει στη δήλωσή του - υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προς τούτο. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει παράλληλα μνεία στην ενδιάμεση συμφωνία, δικαιώνοντας εμμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θεωρεί ότι μια «σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση» πρέπει να έχει βάση τη συμφωνία αυτή.
Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει πλέον ξεκάθαρα η αποχή από την ψηφοφορία και η στήριξη της κυβέρνησης, ακόμη και αν τεθεί ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση. Η παραμονή, ωστόσο, του υπουργού Άμυνας στο κυβερνητικό του πόστο θεωρείται αμφίβολη σε περίπτωση που η λύση που θα προωθηθεί για το ονοματολογικό περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, εκτιμώντας πως ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ως αρμόδιος υπουργός στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας που θα έχει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της.
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις και τις πολιτικές αντιδράσεις θεωρείται σε κάθε περίπτωση και το συλλαλητήριο της Κυριακής, με την Εκκλησία να προχωρεί σε μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης. Μετά τις ισχυρές πιέσεις που φαίνεται ότι δέχθηκε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως οι ιεράρχες θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, εφόσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός του χαρακτήρας.
Δημοσίευση σχολίου