O ρόλος των θρησκειών στην επικράτηση της «παγκόσμιας ειρήνης»,
μιας παγκόσμιας δηλαδή διακυβέρνησης, χωρίς αντίπαλο να την απειλεί, με επίκεντρο την συγχώνευση όλων των θρησκειών, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έναρξη της Διεθνούς Διασκέψεως, «Promoting Peaceful Coexistence and Common Citizenship», που διοργανώνει από χθες, 26/2, στη Βιέννη, το «Διεθνές Κέντρο για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο – KAICIID».
O Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία της Διάσκεψης, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ενδιαφέρον της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, των θρησκειών και των πολιτισμών με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Όπως είπε, ο Οικουμενικός Θρόνος έχει, ιδιαιτέρως, ασχοληθεί με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με την προστασία της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας, αναλαμβάνοντας ποικίλες πρωτοβουλίες και φιλοξενώντας διαθρησκειακές και διεθνείς διασκέψεις.
Μεταξύ άλλων βερμπαλιστικών αφηγημάτων, ο Πατριάρχης δήλωσε πως σύμφωνα με την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, οι συμμετέχουσες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, με μια ενιαία φωνή, διακήρυξαν ότι «o νηφάλιος διαθρησκειακός διάλογος (σ.σ. με σκοπό την επιβολλή Πανθρησκείας) συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της καταλλαγής».
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά πεποίθησή του ότι η συμβολή της θρησκείας είναι κρίσιμη για την υπέρβαση της παγκόσμιας κρίσης.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βαρθολομαίος επικαλέστηκε τον… «αείμνηστο» μουσουλμάνο βασιλιά Abdullah bin Abdulaziz, επιθυμία του οποίου ήταν η προώθηση του διαλόγου, ανάμεσα σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, για την επικράτηση της… ειρήνης στον κόσμο. Βέβαια το Ισλάμ ορίζει την «ειρήνη» ως περίοδο προσωρινής εκεχειρίας, έως ότου το Ισλάμ «δυναμώσει» και επιβληθεί με τα όπλα.
Στο πλαίσιο αυτής της επιθυμίας του, δημιουργήθηκε με την σύμπραξη των Βασιλείων της Σαουδικής Αραβίας και της Ισπανίας και της ενθάρρυνσης της Αυστρίας και του Βατικανού, το Διεθνές Κέντρο για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο, KAICIID, το οποίο και διοργανώνει την Διάσκεψη, στην οποία πολλές φορές έχει απευθυνθεί, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο κ. Βαρθολομαίος.
Τα σχόλια δικά σας!
Δημοσίευση σχολίου