Σημαντική θεωρείται σε δύο μέτωπα η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό της οικονομίας. Οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από την Τετάρτη θα ξεκινήσουν και οι συναντήσεις κορυφής με υπουργικά στελέχη, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όταν και θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Πολλά από τα προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ το παράθυρο που είχε φανεί μέσα από δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις - που έρχονται τον Ιανουάριο του 2019 - κλείνει μετά τα αρνητικά μηνύματα από τους εταίρους.
«Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε», δήλωσε (Σκάι) ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος επιπλέον παραδέχθηκε ότι οι περικοπές αυτές θα αφορούν και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Η συζήτηση ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει για τα καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το τι περιμένει τη χώρα και τους πολίτες μετά το μνημόνιο. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο κυρίαρχο ζήτημα, μάλιστα, ήταν το αν πρέπει να υπάρξει ή όχι επαναδιαπραγμάτευση σημείων της συμφωνίας με τους δανειστές και ο ακριβής χρόνος στον οποίο θα λάβει χώρα.
Ο Νίκος Φίλης π.χ. τάχθηκε υπέρ της άμεσης συζήτησης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση το θετικό momentum στην οικονομία, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός και συνέστησε... κάθε πράγμα στον καιρό του και πάντως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το κλειδί, άλλωστε, στις διαπραγματεύσεις παραμένει, εκτός από την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, δίχως καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν π.χ. μια «τεχνική παράταση» του μνημονίου. Ανοιχτό παραμένει, παράλληλα, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου και ουδόλως έχουν αλλάξει θέση επ' αυτού.
Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό του Σκοπιανού. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η πρόσφατη δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού πως «αν δείτε συνάντησή μου με τον Έλληνα ομόλογό μου, τότε είμαστε κοντά σε λύση», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πράγματι οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ονοματολογικό.
Στο προσκήνιο επανέρχεται σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή και το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας με τα Σκόπια - εφόσον υπάρξει - από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής» ανέφερε χθες ότι ασκούνται πιέσεις προς την κυβέρνηση από την Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ.: με τις Βρυξέλλες να διαψεύδουν), ωστόσο, το σχέδιο αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως ένα από αυτά που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο της ενδοκυβερνητικής κρίσης λόγω της διαφωνίας των ΑΝΕΛ. Προς τούτο, δεν θεωρείται άσχετο το έκτακτο τετ-α-τετ Τσίπρα-Καμμένου στο Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής, με φόντο και την γκρίνια για τους ΑΝΕΛ στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασαν την ίδια μέρα και το Σάββατο.
Το σκεπτικό της ψήφισης της συμφωνίας από 180 βουλευτές είναι απλό: μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και ταυτόχρονα τον «μουντζούρη» σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ούτως ώστε να μην εξαρτάται άμεσα μόνο από την ψήφο των ΑΝΕΛ, όπως θα γινόταν σε περίπτωση ψήφισης με σχετική πλειοψηφία και το ψυχολογικό όριο των 151 βουλευτών. Επιπλέον, η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει σ' αυτή την περίπτωση να βάλει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, αλλά κυρίως θα αποφευχθεί το ανέβασμα των τόνων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ή ακόμη και ένα επώδυνο διαζύγιο.
Δημοσίευση σχολίου