Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση της 53χρονη καθαρίστριας που παραμένει επί τουλάχιστον 20ήμερο στη φυλακή λόγω παραποίησης στο απολυτήριο της του Δημοτικού, ώστε να προσληφθεί σε δημόσιο σχολείο, πριν από 20 χρόνια. Η ίδια η καθαρίστρια δηλώνει ότι ντρέπεται μεν για την ενέργειά της, αλλά το έκανε για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά της και να μη χρειαστεί να μεγαλώσουν κι αυτά σε ίδρυμα, όπως είχε μεγαλώσει και η ίδια, καταγόμενη από πολύ φτωχή πολυτεκνική οικογένεια.
Συγκεκριμένα, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που δρομολόγησε τον επανέλεγχο της απόφασης που την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη και την έστειλε στη φυλακή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη εκ νέου προκειμένου προσδιοριστει σύντομα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία ήδη κρατείται περίπου 20 ημέρες.
Τελικώς η αίτησή της θα εξεταστεί στις 28 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα οι σ υνήγοροί της κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την αναίρεση της. Από την πλευρά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή ρου για «κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα λόγω της απόφασης για την καθαρίστρια».
Πέραν όμως της καθαρίστριας που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στην υπόθεση της ποινικής μεταχείρισης των πλαστών πιστοποιητικών σπουδών στο δημόσιο δεκάδες είναι οι αποφάσεις καταδίκης που εφαρμόζοντας τον νόμο περί καταχραστών του δημοςίου έχουν επιβάλει σκληρές ποινές σε υπαλλήλους ενώ υπάρχουν και αθωωτικές αποφάσεις.Σε κάθε περίπτωση οι δικαστές προσεγγίζουν το θέμα με διαφορετικές προσεγγίσεις από νομικής πλευράς και η αντιφατικότητα των αποφάσεων που έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε αδικίες αναμένεται να λυθεί στο άμεσο μέλλον από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα κληθεί να λύσει το θέμα.
ΔΣΑ: Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου
«Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που καταδίκασε καθαρίστρια σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού.
Προσθέτει, επίσης, ότι η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».
Άλλωστε, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν».
Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολείτο στην ίδια θέση.
Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».
Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».
Δημοσίευση σχολίου