Στην εξοχή της Αλβανίας, μισή ώρα έξω από τα Τίρανα, άνδρες και γυναίκες ζουν μαζί σε στρατόπεδο και προετοιμάζονται να ανατρέψουν το ιρανικό καθεστώς. Πρόκειται για τους 2.000 «Μουτζαχεντίν του Λαού» (Μοτζαχεντίν-ε Χαλκ), στα πρόσωπα των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείεται να έχει βρει την επόμενη φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Ιράν.
Σύμφωνα με το Spiegel, τρεις φορές την εβδομάδα, οι «Μουτζαχεντίν του Λαού» εκπαιδεύονται στο να κόβουν λαιμούς, να σπάνε χέρια, να βγάζουν μάτια με τα δάχτυλά τους και να κόβουν μάγουλα, ονομάζοντας τη συγκεκριμένη πρακτική «Το Χαμόγελο της Γλασκώβης». Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται πρώην μέλος της οργάνωσης.
Για την ιστορία, οι Μουτζαχεντίν του Λαού θεωρούνταν ως το 2012 τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η έδρα τους είναι στο Παρίσι, ενώ παραρτήματα υπάρχουν και σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιράκ και Αλβανία.
Έχει διαρρεύσει πως χρηματοδοτούνταν από τη Σαουδική Αραβία ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο στρατόπεδο της Αλβανίας υπήρξαν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Ιράν που διοργανώθηκε στη Βαρσοβία από τις ΗΠΑ.
Το στρατόπεδο στην Αλβανία, έχει μέγεθος όσο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, προστατεύεται από πολύ ψηλούς φράχτες και βρίσκεται περίπου 35 λεπτά μακριά από το κέντρο των Τιράνων. Ωστόσο όσοι βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο βρίσκονται σε χρονοκάψουλα: Δεν έχουν κινητά τηλέφωνα, ρολόγια, ημερολόγια.
«Η κόρη μου ζει εκεί» λέει η 61χρονη Μοστάφα Μοχαμάντι ενώ ο σύζυγός της, ο οποίος ζει στον Καναδά, ισχυρίζεται πως η Σομαγιέχ βρίσκεται στο στρατόπεδο χωρίς τη θέλησή της. «Δεν έχω σχέση με την πολιτική. Σας παρακαλώ, θέλω μόνο να δω την κόρη μου» λέει ο ίδιος στο Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τελευταία 30 χρόνια, χιλιάδες μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού ζούσαν σε εξορία στο Ιράκ, αλλά το 2013, πολλοί μετακόμισαν στην Αλβανία. Και από το 2017, η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης ζει στο στρατόπεδο των Τιράνων.
Οι ΗΠΑ προσέγγισαν την οργάνωση επί Ομπάμα και συμφωνήθηκε τότε με την κυβέρνηση της Αλβανίας να παραχωρηθεί άσυλο σε 250 μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού που εκδιώχθηκαν από το Ιράν τα πρώτα χρόνια μετά την επικράτηση του Χομεϊνί, τη δεκαετία του ’80.
Το Spiegel υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης για ανταρτοπόλεμο στο Ιράν, πολλά μέλη της οργάνωσης -ιδίως γυναίκες- υφίστανται βασανιστήρια και ψυχολογικό πόλεμο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται λιποταξίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γυναίκες μέλη της οργάνωσης είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλες ενώ όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αποκαλύψουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις.
Όλα γίνονται στο όνομα του αρχηγού των Μουτζαχεντίν του Λαού, Μασούντ Ρατζαβί. Ο ίδιος έχει εξαφανιστεί από το 2003 και κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός.
Ωστόσο οι ΗΠΑ προωθούν την 65χρονη σύζυγό του, Μάριαμ Ρατζαβί, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν».
Η Μάριαμ Κινείται μεταξύ Παρισιού, Τιράνων και Ουάσιγκτον και πριν από λίγους μήνες ο σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, τη χαρακτήρισε «ιδανική πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη», που «θα αντικαταστήσει τους Αγιατολάχ».
«Ψέματα και φόβος»
Ο 50χρονος Gholamreza Shekari ήταν μέλος των Μουτζαχεντίν του Λαού για 27 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δημόσιες τοποθετήσεις της οργάνωσης είναι φιλελεύθερες. Στα ενδότερα, δουλεύει με ψέματα, χειρίζεται και φοβίζει τους ανθρώπους».
«Μιλούν για Δημοκρατία και ελευθερία στο Ιράν. Μου υποσχέθηκαν πως θα πάρω βίζα για την Ευρώπη και τους πίστεψα», λέει μιλώντας στο Spiegel.
Αργότερα του πήραν όλα του τα χαρτιά και τον προειδοποίησαν πως αν έφευγε από την οργάνωση θα τον φυλάκιζαν και θα τον βασάνιζαν στο Ιράκ.
«Μας είπαν ψέματα. Μας φρουρούσαν όλη μέρα και μας ανάγκασαν να διακόψουμε κάθε επαφή με τις οικογένειές μας» συνεχίζει.
Ο Shekari ρωτούσε επιμόνως πότε θα μπορέσει να απομακρυνθεί από την οργάνωση αλλά αποδείχτηκε πως δεν μπορούσε. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Μουτζαχεντίν του Λαού βασανίζουν όσα μέλη ήθελαν να φύγουν, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.
«Με κατηγόρησαν ως κατάσκοπο, με χτυπούσαν και έσβηναν τσιγάρα στο σώμα μου. Μετά μας μίλησε ο Μασούντ Ρατζαβί και μας απείλησε πως αν μιλούσαμε ποτέ γι αυτά που μας έκαναν θα μας έδιναν στους Ιρακινούς, κάτι που σήμαινε βασανιστήρια και θάνατος», ισχυρίζεται.
Ο Shekari έμεινε στην οργάνωση για 23 ακόμα χρόνια. Του επέτρεψαν να φύγει τον Σεπτέμβριο του 2016. Πλέον ζει σε ένα διαμέρισμα στα Τίρανα και έχει οικονομική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο ίδιος καταγγέλλει πως οι Μουτζαχεντίν του Λαού του δίνουν 350 ευρώ το μήνα «για να κρατήσω το στόμα μου κλειστό».
Χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν του Λαού
Στο παρελθόν η οργάνωση είχε χρηματική βοήθεια από τον Σαντάμ Χουσείν. Πλέον, οι υποστηρικτές της συγκεντρώνουν δωρεές ακόμα και στο κέντρο γερμανικών πόλεων, σύμφωνα με το Spiegel, δείχνοντας φωτογραφίες εκτελέσεων στο Ιράν. Επιχειρούν κάτω από το μανδύα οργανώσεων με ονομασίες όπως «ίδρυμα για την ελπίδα και την ελευθερία» ή «οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».
Εικάζεται ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ χρηματοδοτούν επίσης τους Μουτζαχεντίν του Λαού.
Ωστόσο από την οργάνωση ισχυρίζονται πως «δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από καμία κυβέρνηση».
Δημοσίευση σχολίου