BREAKING NEWS

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι δήλωσαν τα ακίνητα το 2008




Θέμα ημερών αποτελεί η προσάρτηση για την Αθήνα, αφού μέσα στον Απρίλιο πρόκειται οι πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που είχαν καταθέσει κατά την κτηματογράφηση του 2008. Σκυτάλη πιθανότατα τον Μάιο αναμένεται να πάρουν η Λαμία, ο Βόλος και π Λιβαδειά, ενώ σε δεύτερο χρόνο Θα ακολουθήσουν οι περιοχές που βρίσκονται στην παρούσα φάση κατά τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η σχετική πλατφόρμα προανάρτησης για την Αθήνα είναι ήδη έτοιμη, ενώ η επικαιροποίηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται να είναι απλή και γρήγορη.

Ειδικότερα, ο πολίτης θα κληθεί σε πρώτη φάση να μπει με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSΝΕΤ στη σχετική πλατφόρμα και να δει τόσο αν τα προσωπικά του στοιχεία του όσο και του ακινήτου είναι ορθά. Αν δεν υπάρχουν λάθη, θα χρειαστεί να απαντήσει είτε με email είτε να «κατεβάσει» τη σχετική αίτηση και να την καταθέσει στο Κτηματολογικό Γραφείο στο Γαλάτσι, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, για περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Η πρώτη είναι η «αίτηση διόρθωσης στοιχείων δήλωσης», η δεύτερη η «αίτηση γνωστοποίησης αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας», η τρίτη η «αίτηση κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων», η τέταρτη η «αίτηση χορήγησης αντιγράφων» και, τέλος, η πέμπτη η «αίτηση χορήγησης βεβαίωσης».:

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο, το Κτηματολόγιο σε συνεργασία με τον ανάδοχο θα ενημερώσει:

Τους δικαιούχους που υπέβαλαν δήλωση για την προσάρτηση της κτηματολογικής βάσης στο Διαδίκτυο.

Τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το απαιτούμενο τέλος κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης.



Όσους υπέβαλαν δήλωση, αλλά ύστερα από την επεξεργασία των υποβληθέντων και συλλεχθέντων στοιχείων.



Το εν λόγω δηλωθέν δικαίωμα δεν συμπεριλήφθηκε στους προκαταρκτικες κτηματολογικούς πίνακες,είτε διότι η πράξη που προσκόμισαν δεν ήταν πρόσφορη είτε διότι δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμόςείτε διότι προκρίθηκε το δικαίωμα άλλου, ότι τα δικαιώματά τους δεν θα συμπεριληφθούν στους κτηματολογικούς πίνακες της άρπας, εάν δεν προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία για την τεκμηρίωση ή ταν εντοπισμό του δικαιώματός τους.

Όσους δικαιούχους δεν υπέβαλαν δήλωση, αλλά το δικαίωμά τους, το οποίο συμπεριλήφθηκε στηνκτηματολογική βάση της προανάρτηση, προέκυψε από την επεξεργασία στοιχείων τρίτων ή κυρωμένων διοικητικών πράξεων ή περιλήψεων, που απέστειλε ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας, σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του παγίου τέλους που αναλογεί.
Χρησικτησία

Το μεγαλύτερο πάντως αγκάθι για το Κτηματολόγιο αποτελεί το ζήτημα της χρησικτησίας και αυτά γιατί η έλλειψη τίτλων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αφορά πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών. Πρόκειται δηλαδή για ιδιοκτησίες που πέρασαν στις επόμενες γενιές «διά λόγου» και έτσι δημιουργείται πρόβλημα τόσο στους ίδιους τους ιδιοκτήτες όσο και στο φορέα. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε ισχύ ο νόμος του 2013 με του οποίο προβλέπεται η διασταύρωση στοιχείων του Κτηματολογίου με το Ε9.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν Θα γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δήμαρα, θα υπάρξει διασύνδεση και με την πλατφόρμα των ΑΜΕ, προκειμένου να διασταυρωθούν στοιχεία βάσει του Ε9. Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, το Κτηματολόγιο θα χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της φορολογικής αρχής για να επιβεβαιώνει τη χρησικτησία, διαπιστώνοντας παράλληλα αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ειδοποιούνται με μήνυμα μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθουν και να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Αναλυτικότερα, η λύση χρησικτησίας που προωθείται με την προσκόμιση του Ε9, έτσι αποδεικνύεται και στην πράξη πως ο εκάστοτε ιδιοκτήτης έχει πράγματι το ακίνητο στην κατοχή του τα τελευταία 20 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο και πέρα από το Ε9, ο πολίτης για να είναι ασφαλισμένος πρέπει επιπλέον να προσκομίσει ένα ακόμα έγγραφο υα αποδεικνύει 20ετή χρήση. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι έγγραφα όπως υποθήκες ή βάρη, έγγραφα επιδότησης (π.χ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας ( ΔΕΗ, ΟΤΕ κλ).

Αντίστοιχα, αποδεικτικό έγγραφο γίνεται η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν του πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι… αυθαιρετούχοι, που δεν έχουν κανένα δηλαδή από τα παραπάνω έγγραφα, δεν χρειάζεται να υποβάλουν ένσταση, αφού το σύστημα θα τους την απορρίψει. «Αν ξεκινήσουμε να δεχόμαστε δηλώσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τη χρησικτησία, ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου. Τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να καταγραφούν στο Κτηματολόγιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Η συμμετοχή Μειωμένη παραμένει η συμμετοχή των ιδιοκτητών στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου, με δεδομένο ότι τα ραντάρ καταγράφει από τον Νοέμβριο όπου και ξεκίνησε η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (:18 Μαρτίου) του Κτηματολογίου, από Τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 703.956 δηλώσεις, εκ των οποίων το Ι 32% ηλεκτρονικά.Πρωτιά έχει η Θεσσαλονίκη που μετρά 61.975 δικαιώματα, με τη σκυτάλη να παίρνει η Θάσος και σ Ροδόπη με 58.312, ενώ ακολουθούν Πρέβεζα. Αρτα και Λευκάδα με 55258 δικαιώματα. Αντίστοιχα, τελευταία στη συμμετοχή είναι π Μαγνησία και οι Σποράδες, όπου έχουν συλλεχθεί μόλις 479 δικαιώματα.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στο Γαλάτσι εξυπηρετήθηκαν 8.000 άτομα, που σημαίνει ότι έχουν δηλωθεί (7.834 δικαιώματα και έχουν εξυπηρετηθεί 4.200 δικαιούχοι). Οπως αναφέρουν αι 110 εργαζόμενοι που εξυπηρετούν τους πολίτες, περισσότερα από 250 άτομα βρίσκονται στο Γαλάτσι πριν ακόμα καλά καλά ανοίξουν τα γραφεία, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα επιτυχές, αφού κατά μέσο όρο χρειάζεται ανά άτομο περίπου μισή ώρα

Για περιπτώσεις που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή άλλα προβλήματα, θα πρέπει να συμπληρώσουν Τ15 αντίστοιχες αιτήσεις ώρα.

Μιλώντας με ιδιοκτήτες ο «Ε.Τ.», τόνισαν πως υπάρχει ταλαιπωρία, ενώ η αναμονή ξεπερνά τη μια ώρα. Στα παράδοξα, πάντως, εντοπίζονται και ιδιοκτήτες που το… παράκαναν με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα πολίτης που δήλωσε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ανήκει ένα χωριά!

Βέβαια, ο κ. Δημαράς, κατά τη χθεσινή του περιήγηση στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων, εκτίμησε πως είναι μειωμένος ο αριθμός των πολιτών που «διαμαρτύρονται» λόγω της αναμονής. Ο υφυπουργός περιηγήθηκε στα περισσότερα γραφεία, συνομίλησε με πολίτες, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο.

«Αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία και εμένα προσωπικά, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες, να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους στο χάρτη, αλλά και να υποβάλλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στις περιοχές τους. Και αυτά το στοίχημα φαίνεται ότι το κερδίζουμε, καθώς πριν καν συμπληρωθεί μία; εβδομάδα, σχεδόν 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στα Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας επιτυχώς πολλαπλάσια δικαιώματα», σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη στο κάλεσμα για δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, να το κάνουν με ηλεκτρονικά τρόπο στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου ή, αν αυτά δεν είναι εφικτό, στα κατά τόπους Γραφεία Κτπ-ματογράφησπς. Σχετικά με τις παρατάσεις, υπενθύμισε πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως το Κτηματολογικό Γραφείο στο Γαλάτσι αναμένεται να λειτουργήσει τουλάχιστον 10 μήνες ακόμα.
Παρατάσεις

Η καθυστέρηση του να επικοινωνηθεί το έργο την ώρα που και ξεκίνησε οδήγησε αναπόφευκτα το Κτηματολόγιο να χάσει πολύτιμο χρόνο. Με το παραθυράκι ωστόσο που υπάρχει στο νόμο, προβλέπονται παρατάσεις στη συλλογή δηλώσεων έως και 6 μήνες, δίνοντας στη διοίκηση τπ δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη διάταξη.

Αναλυτικότερα, το Κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 5/4/2019 για Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο, μέχρι τις 24/4/2019 για τις περιοχές Θάσο, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Φλώρινα, Πρέβεζα, Άτρα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία. Αντίστοιχα, παράταση έχει δοθεί μέχρι τις 3/5/2019 για Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αρκαδία, Κόρινθο, Αργολίδα και Λασίθι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος



Δημοσίευση σχολίου