BREAKING NEWS

Brexit: Τι φοβούνται και τι περιμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σημαίες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαδήλωση κατά του Brexit


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επίτευξη ή μη, μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε μια συντεταγμένη ή μια σκληρή έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Τι λένε Έλληνες επιχειρηματίες στο Sputnik.


Καθώς οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο, η αβεβαιότητα φαίνεται να κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο, τόσο σε Έλληνες όσο και Βρετανούς επιχειρηματίες.

«Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος δεν διαφέρει καθόλου από τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο στη μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας αλλά και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον», επισημαίνει στο Sputnik, ο Παναγιώτης Παπαναστασίου, επικεφαλής του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Το αδιέξοδο εντάθηκε, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να υποστηρίξει την συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησε να χορηγήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο παράταση της αρχικής ημερομηνίας αποχώρησης στις 29 Μαρτίου.

«Βασικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας είναι το ρίσκο και προβλεψιμότητα. Αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εξελίξεις δημιουργεί μια έλλειψη προβλεψιμότητας για τους επιχειρηματίες κάτι που όπως καταλαβαίνετε αυξάνει το επίπεδο του ρίσκου. Γι αυτό και όλοι οι επιχειρηματίες συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων είναι σε μια αδημονία να ξεκαθαρίσει το τοπίο», επισημαίνει ο Π. Παπαναστασίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον περιθώριο μέχρι τις 22 Μαΐου εάν το κοινοβούλιο του εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα και περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου εάν δεν το εγκρίνει.

«Κανείς μας δεν έχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Όλοι αναμένουμε τις εξελίξεις, από επιχειρηματίες μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου και εργαζόμενους σε οποιαδήποτε θέση, υπάρχει μια αναμονή», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στο Sputnik, ο Νίκος Νυφούδης, ιδιοκτήτης των ελληνικών παντοπωλείων «Τhe Life Godess» στο Λονδίνο.

«Είναι ανησυχητικό, ωστόσο, νομίζω ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ο,τι και να γίνει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Το Λονδίνο δεν θα κατεβάσει ρυθμούς. Δεν φοβόμαστε», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι δεν θα ανοίξει ξανά διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, υπάρχει η πλήρης ετοιμότητα της ΕΕ για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και «δεν το επιθυμεί» όπως σημειώνει.

«Πιστεύω πως ό,τι και να γίνει η αγορά θα ξεκαθαρίσει άμεσα, σε ένα — δύο μήνες. Το πρόβλημα βέβαια θα υπάρξει αν η συζήτηση- διαδικασία κρατήσει δυο χρόνια, όπως κράτησε η συζήτηση για το Brexit», επισημαίνει ο Νίκος Νυφούδης.

Ο ίδιος απασχολεί Έλληνες εργαζομένους στην επιχείρησή του. Ωστόσο, δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να προσλάβει άλλους.

Το πρόβλημα όπως μας εξηγεί δεν δημιουργείται για αυτούς που έχουν ήδη εθνική ασφάλεια στη Μεγάλη Βρετανία, «αλλά για αυτούς που θα θέλουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τι κριτήρια θα ζητούν στη συνέχεια οι Αρχές. Σε κάποια επαγγέλματα έχουμε κορεσμό άρα δεν θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση, ενώ σε κάποια άλλα (όπως γιατροί και νοσοκόμοι θα εξακολουθεί να υπάρχει. Όλα όμως, είναι ρευστά ακόμα και εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε», προσθέτει ο ‘Έλληνας επιχειρηματίας.

Τα «αγκάθια» για τις ελληνικές εξαγωγές

Τους φόβους του για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει, μιλώντας στο Sputnik, ο Πέτρος Ιωαννίδης, ένας εκ των διευθυντών και ιδιοκτητών της εισαγωγικής εταιρείας John and Paschalis.

«Η εταιρεία μας βασίζεται σε εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα και υπάρχει φόβος, καθότι βαδίζουμε προς το άγνωστο. Με ένα σκληρό Brexit δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Θα υπάρξει πολύ περισσότερη γραφειοκρατία» επισημαίνει.



Η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην εισαγωγή φέτας και πολλών άλλων τυριών από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαζόμενη με κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Όπως επίσης εισάγει γιαούρτι, καφέ, ελαιόλαδο, μακαρόνια, έτοιμα φαγητά, κατεψυγμένα κρέατα, μπισκότα και γλυκά.

«Πρόβλημα θα έχουμε στα ζωικά προϊόντα όπως για παράδειγμα την εισαγωγή φέτας από την Ελλάδα. Η γραφειοκρατία θα είναι πολύ υψηλότερη. Θα πρέπει να παρέχουμε περισσότερα έγγραφα στις υγειονομικές υπηρεσίες και όχι μόνο, ενώ ακόμα άγνωστο παραμένει το αν θα έχουμε πρόβλημα με τις μεταφορές των προϊόντων» τονίζει ο Πέτρος Ιωαννίδης.

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι προσπάθησε να θωρακίσει την εταιρεία του απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα.

«Πήραμε όσα μέτρα μπορούσαμε. Προμηθευτήκαμε περισσότερα προϊόντα από ότι συνήθως ενώ προσλάβαμε νέους εργαζόμενους για την περισσότερη δουλειά που προκύπτει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο μέχρι να περάσουμε στην επόμενη φάση, της εφαρμογής. Και τότε θα μάθουμε ακριβώς πως θα δουλέψει η γραφειοκρατία. Ελπίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδος Brexit. Σκληρού ή συντεταγμένου» αναφέρει ο Έλληνας εισαγωγέας.

Τον σφυγμό του επιχειρηματικού κόσμου αφουγκράζεται και ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

«Το πρόβλημα το οποίο προκύπτει στην παρούσα κατάσταση είναι το γεγονός ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση για λήψη αποφάσεων στους εδώ εμπόρους και διανομείς. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί έμποροι, διανομείς και αγοραστές. επηρεάζονται πάρα πολύ από την αβεβαιότητα της χώρας και της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν αποφάσεις για αγορά μεγάλων ποσοτήτων, είτε αναβάλλοντας την απόφαση τους, είτε αγοράζοντας μικρές ποσότητες», αναφέρει ο Παναγιώτης Παπαναστασίου.

«Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς η αγορά προσπαθεί να αντιληφθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Ωστόσο, οι εξαγωγές μας παραμένουν αυξημένες για τον τελευταίο χρόνο όπως και γενικότερα η εξωστρέφεια της χώρας μας έχει διευρυνθεί», προσθέτει.

Τα σενάρια

«Αν έχουμε σκληρό Brexit οι καταναλωτές, θα φοβηθούν για όσα συμβαίνουν και η κατανάλωση θα μειωθεί. Στην περίπτωση του συντεταγμένου Brexit, θα είναι πιο σίγουροι και δεν θα φοβούνται τόσο. Αν υπάρξει σκληρό Brexit οι ισοτιμίες θα είναι εναντίον μας και τα προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά. Οι δασμοί που θα επιβληθούν θα είναι υψηλοί. Στην περίπτωση του συντεταγμένου Brexit, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη λίρα αλλά θα έχουμε μια αύξηση τιμών και πάλι λόγω δασμών, αλλά όπως πιστεύει θα είναι κάτι πιο ελεγχόμενο» επισημαίνει ο επιχειρηματίας Πέτρος Ιωαννίδης.

Το no-deal σενάριο προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία «τρίτη χώρα», χωρίς καμία ρύθμιση ή μεταβατική περίοδο, με τους νόμους της Ε.Ε. να σταματούν να εφαρμόζονται αμέσως.

«Στην περίπτωση ενός Βrexit με συμφωνία όμως, που είναι το επιθυμητό σενάριο, σαφέστατα η μετάβαση στο καινούργιο καθεστώς θα είναι πολύ πιο ομαλή. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προκειμένου στην πορεία του χρόνου το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαπραγματευτούν και θα συνάψουν μια μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή θα πάρει χρόνια και θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι πολύ σημαντικό οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, να διέπονται από κάποιους κανόνες» επισημαίνει ο Π.Παπαναστασίου.

«Στην περίπτωση της άτακτης εξόδου, όπως καταλαβαίνετε θα λείψουν αυτοί οι κανόνες. Για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία, μεγαλύτερη προσήλωση, χωρίς εφησυχασμός ακριβώς λόγω της απουσίας κανόνων».

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου, θα «κοστίσει» στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το Brexit θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι ίδιες μελέτες λένε ότι και η ΕΕ θα επηρεαστεί. Πρώτα από όλα θα επηρεαστεί ο ανταγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος ενός μεγάλου κράτους μέλους με υψηλή παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό. Όταν ο ανταγωνισμός μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται. Επίσης, σκεφτείτε το γεγονός ότι θα υπάρξουν δασμοί», αναφέρει ο Π. Παπαναστασίου. «Αν η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άτακτη, τότε, θα χρειαστεί να επιβάλλει δικό του ειδικό εθνικό δασμολόγιο», προσθέτει.

Δραματική ήταν και η προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας της χώρας, εφόσον τελικά αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Χάμοντ, σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την βρετανική οικονομία.

Πώς θα επηρεαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία

Αν επηρεαστεί, η συναλλαγματική ισοτιμία, επισημαίνει ο Π. Παπαναστασίου καταλαβαίνετε ότι θα είναι τελείως διαφορετική η αγοραστική δύναμη των εδώ αγοραστών και ταυτόχρονα θα επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα των εδώ προϊόντων.

«Μιλάμε για τα προϊόντα που έρχονται από την Ελλάδα. Φανταστείτε ότι το ευρώ θα γίνει πιο ισχυρό. Το παραγωγικό κόστος θα μετριέται σε τοπικό νόμισμα άρα θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα. Πάντοτε η διαφοροποίηση μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας επηρεάζει και τις δύο πλευρές», αναφέρει ο Έλληνας αξιωματούχος.

Θα έχουν πρόβλημα τα ελληνικά προϊόντα σε μια άτακτη έξοδο;

Ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

«Τόσο η Ε.Ε. όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν. Είτε στα τελωνεία είτε στα σύνορα είτε σε θέματα διαδικασιών είτε σε θέματα δασμών, ακόμα και το δασμολόγιο στην περίπτωση μια άτακτης εξόδου που μας κοινοποίησαν πριν από λίγες μέρες, από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, νομίζω ότι επειδή τα έχουμε μελετήσει αυτά τα θέματα, μας δημιουργεί ελάχιστα προβλήματα», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, η διαφοροποίηση που προκύπτει είναι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον μια τρίτη χώρα. «Επειδή θα συμβεί αυτό, θα έχουμε έναν ανταγωνισμό από προϊόντα τρίτων χωρών. Έως τώρα είχαμε το ενιαίο ευρωπαϊκό δασμολόγιο που καθόριζε τους δασμολογικούς κανόνες σε σχέση με τρίτες χώρες. Τώρα αλλάζουν οι κανόνες ανταγωνισμού και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Το σημαντικό για αυτή τη χώρα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μπορεί να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανάπτυξη των εξαγωγών μας», προσθέτει.

Αύξηση των εξαγωγών


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων & Τελωνείων (HMRC), η αξία του διμερούς εμπορίου Ελλάδος — Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε, το έτος 2018, στο ύψος των 2,07 δισ. στερλίνων, έναντι 1,85 δισ. στερλίνων το 2017, αυξημένη κατά 12%.

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που υιοθετεί το αρμόδιο γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, το 2018 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 907 εκατ. στερλίνες έναντι 864 εκατ. στερλίνες του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 872 εκατ. στερλίνες, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση του αρμόδιου γραφείου, την ίδια στιγμή, «ερώτημα, προς το παρόν, αποτελεί αν η γενικότερη τάση μείωσης του αριθμού των προερχομένων από την ΕΕ πολιτών (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων), λόγω της Εξόδου της χώρας από την ΕΕ, θα επηρεάσει και την αντίστοιχη δραστηριοποίηση των Ελλήνων στον επιχειρηματικό τομέα ή η Έξοδος θα αποτελέσει παράγοντα αύξησης της δραστηριοποίησης αυτής, λόγω των ευκαιριών που μπορεί να προσφέρει».

sputniknews.gr



Δημοσίευση σχολίου