Ως πισωγύρισμα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιέγραψε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
«Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα την χαμηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντόλμαν, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε δέκατο χρόνο αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και σε συνεχιζόμενη απόκλιση με την Ευρωζώνη. Ενδεικτικά τόνισε πως παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει την πολύ επιβαρυμένη δημογραφική κατάσταση στης Ελλάδος και στις πρόσθετες πιέσεις που θα ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά στο κοντινό μέλλον. «Όλα τα παραπάνω επιβάλουν πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα», είπε ο Πίτερ Ντόλμαν.
Στο σημείο αυτό παρουσίασε τις θέσεις του Ταμείου για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Όπως είπε, στο δημοσιονομικό πεδίο η Ελλάδα χρειάζεται νέο μίγμα πολιτικής.
«Σήμερα οι φόροι είναι υψηλοί και οι επενδύσεις χαμηλές. Οι φόροι αποδεικνύονται διαβρωτικοί για την κοινωνική συνοχή», τόνισε και επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ πως Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική της βάση.
«Δυστυχώς κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε σχετικά και εστίασε στις μειώσεις συγκεκριμένων φόρων που όπως υπογράμμισε καθιστούν πιο ρηχή τη φορολογική βάση.
Ο Πίτερ Ντόλμαν τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει προληπτικά μέτρα για πιθανές δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος έως 9 δισ. ευρώ.
Στα ευαίσθητα θέματα προτεραιότητας συμπεριέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια λέγοντας πως κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιλύσουν το ζήτημα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αποθεματικά ασφαλείας στις τράπεζες και παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους.
Τέλος, έκλεισε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας πως μεγάλο μέρος της ελληνικής μεταρρυθμιστική ατζέντας παραμένει ακόμη και σήμερα μη υλοποιημένο.
Πηγή: insider.gr
Δημοσίευση σχολίου