Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr οι υπουργοί των 28 κρατών – μελών της ΕΕ αποφάσισαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις εξαγωγές όπλων και στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή αναμειγνύονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Στην Ευρώπη υπάρχει πάντως ο φόβος για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν πιθανότατα θα απαντήσει σε μια δέσμη κυρώσεων των Βρυξελλών: Αν και οι λεκτικές υπερβολές του Τούρκου Προέδρου και οι απειλές που εκτοξεύει για τα εκατομμύρια πρόσφυγες που θα κατακλύσουν την Ευρώπη δεν αξιολογούνται ως απόλυτα σοβαρές, εντούτοις οι Βρυξέλλες μελετούν τρόπους πρόσθετης χρηματοδότησης της Τουρκίας ώστε να κρατήσει μεγάλο αριθμό των προσφύγων στα δικά της εδάφη.
Χθες Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ακόμη μια φορά προκλητικός ζητώντας από την Ευρώπη να αναλάβει αυτή τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία στο έδαφός της λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα όσα λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν συνιστούν ούτε απειλές, ούτε μπλόφα, αλλά απλώς μια απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tην ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την πολιτικής της για καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων σε περίπτωση αύξησης μεταναστευτικών ροών.
Του... τράβηξαν το αυτί και για την Κύπρο
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε υιοθέτησε συμπεράσματα αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα αναφέρει: Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη και ιδίως ότι η οριοθέτηση των Aποκλειστικών Oικονομικών Zωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.
Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό.
reader.gr
Δημοσίευση σχολίου