BREAKING NEWS

Διπλωματική προσπάθεια εξομάλυνσης στα Ελληνοτουρκικά

Διπλωματική προσπάθεια εξομάλυνσης στα Ελληνοτουρκικά



Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού κρίσιμα θεωρούνται τα ραντεβού του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ αλλά και η παρουσία των υπουργών εξωτερικών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια την Παρασκευή.

Η προσπάθεια εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά δυναμιτίζεται πάντως από τις αλεπάλληλες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όπως οι χθεσινές του Χουλουσί Ακάρ, που επανήλθε στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στην εφημερίδα Χουριέτ, αλλά και στο ζήτημα της αναντιστοιχίας χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου. «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου, αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς», δήλωσε ο Ακάρ, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Άγκυρας να επιμείνει μέχρι τέλους στις απειλές που εκτοξεύει.

Το κλίμα δεν βοηθάει ούτε και η αγορά ενός τρίτου πλωτού γεωτρύπανου στην οποία προχώρησε η Άγκυρα στη Βρετανία, με κόστος μόλις 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για βραζιλιάνικη πλατφόρμα η τιμή της οποίας ήταν πολύ μεγαλύτερη στο πρόσφατο παρελθόν. Tο γεωτρύπανο Sertao, κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015.


Πάντως Παναγιωτόπουλος και Ακάρ αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 12-13 Φεβρουαρίου, ενώ μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας θα συμπέσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μόναχο, όπου και θα πραγματοποιηθεί η 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αναμένεται να επανεκκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αρχικά οι κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες θα κάνουν μια αποτίμηση των προηγούμενων συναντήσεων και θα επιδιώξουν τη συνέχιση της διαδικασίας. Για το περιεχόμενο των συνομιλιών έχει υπάρξει ανταλλαγή σχετικών επιστολών μεταξύ του Πενταγώνου και του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Δένδιας στην Ισπανία

Σήμερα πάντως ο υπουργός εξωτερικών μεταβαίνει στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Arancha González Laya. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο μεταναστευτικό, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ισπανία είναι μια χώρα που γνωρίζει επίσης από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στον άξονα Λιβύης - Μαρόκου - Αλγερίας και Τυνησίας.
Κανονικά συνεχίζει η Λευκωσία το ενεργειακό της πρόγραμμα

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη προκάλεσε η δημοσίευση ενός νέου τουρκικού σχεδίου που επιδιώκει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διασύνδεσής του με το Κυπριακό. Το νέο αυτό σενάριο έφερε στο φως η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η κατοχική δύναμη στην Κύπρο με την υποστήριξη της Άγκυρα, έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.

Κληθείς να σχολιάσει αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το «ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά»

( reader.gr )



Δημοσίευση σχολίου