Η Τουρκία μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού που λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Χθες παραιτήθηκε ο υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μετά την αποτυχημένη διαχείριση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και τον συνωστιμό που ακολούθησε με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές για να προλάβει το κλείσιμο των καταστημάτων. Ενώ οι επικρίσεις κατά του Τούρκου Προέδρου κλιμακώνονται, κυρίως λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός αλλά και της κατάστασης στην οικονομία που βαίνει συνεχώς προς το χειρότερο.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης στη γειτονική χώρα ήταν η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ενός πολιτικού προσώπου με κομβικό ρόλο στην Τουρκία, αφού διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του προσφυγικού/μεταναστευτικού, που δέχθηκε σκληρή κριτική σχετικά με τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες της Τουρκίας. Ακολούθησε χάος στους δρόμους με τους Τούρκους πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους για να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης πριν κλείσουν τα καταστήματα και να καταγράφονται σκηνές χάους παντού.
Η Αθήνα ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα με έντονη ανησυχία όπως παραδέχονται πηγές που χειρίζονται τα ελληνοτουρκικά, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος έχει συχνά προσπαθήσει να εξάγει την εσωτερική ένταση στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται πια και οι Τουρκικές ενέργειες. Μετά την αποτυχημένη Τουρκική πρόκληση στον Έβρο, η Άγκυρα κλιμακώνει τις ενέργειές της με συνεχόμενες υπερπτήσεις σε Αιγαίο και Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί υπέργηρα πλοία για να μεταφέρει μετανάστες στα ελληνικά νησιά, με πληροφορίες του Πενταγώνου να κάνουν λόγο και για σενάρια μεταφοράς μεταναστών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πενταγώνου, ήταν ακριβώς η αποτυχία των ενεργειών αυτών που προκάλεσαν τις προκλητικές υπερπτήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές «για ακόμη μια φορά η Τουρκία πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη».
Μέχρι αργά χθες βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία άγγιζαν τα 57,000 με την γειτονική χώρα να παρουσιάζει τον ταχύτερα αυξανόμενο ρυθμό νέων κρουσμάτων. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης ο Ερντογάν έχει διστάσει να λάβει αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης υπό τον φόβο της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές πως η γειτονική χώρα ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η TOTAL μεταθέτει τις γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κύπρου
Στο μεταξύ η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως ματαιώνει τα σχέδια των ενεργειακών κολοσών για έναρξη της διαδικασίας εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Exxon Mobil παγώνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα έχουν ως συνέπεια την καθυστέρηση του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού τους στην Κύπρο, Ισραήλ κι Ελλάδα. Η εταιρεία αναμένεται να μειώσει τις διεθνείς επενδύσεις της κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης που έλαβε προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία που ενημέρωνε για τις προθέσεις της. «Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil )πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά και την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο”, είπε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.
Δημοσίευση σχολίου