Σε σύντομη ομιλία του χθες το βράδυ ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε ότι το γενικό επιτελείο του «στρατού» του «αποδέχεται τη θέληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίζει μέσω ποιου θεσμού την έλαβε.
Εξάλλου δεν εξήγησε ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες αυτής της «εντολής», κυρίως τον ρόλο που θα διαδραματίσει το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης και η παράλληλη κυβέρνηση που διόρισε αυτό το 2014.
Ο Χάφταρ έχει λάβει νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο αυτό, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στην ανατολική Λιβύη εξαιτίας της έκρηξης βίας στην Τρίπολη.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, κατήγγειλε «μια φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλων που ξεκίνησαν πριν χρόνια».
Εκτίμησε ότι ο Χάφταρ «στράφηκε εναντίον των παράλληλων πολιτικών θεσμών που τον στήριζαν και οι οποίοι τον διόρισαν επικεφαλής του στρατού».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, επιθυμεί «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών του και των μισθοφόρων του» και «την αποτυχία του δικτατορικού σχεδίου του».
Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία
Οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση του Χάφταρ υπονοεί ότι «οι αλλαγές στην πολιτική δομή της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν μέσω μια μονομερούς δήλωσης», όπως έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στο Twitter.
Από την πλευρά της η Ρωσία επεσήμανε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνευση περνά μέσω της διπλωματικής και πολιτικής συνεννόησης.
«Η Ρωσία παραμένει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα της Λιβύης».
Νωρίτερα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχαν δηλώσει ότι η Μόσχα «εξεπλάγη» από την ανακοίνωση Χάφταρ.
Τον Χάφταρ στηρίζει η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
(newsbeast.gr)
Δημοσίευση σχολίου