Δείτε αναλυτικά τα υλικά και τη συνταγή στο akispetretzikis.com.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μπεσαμέλ
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
Για τα Croque Madame
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
  • Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
  • Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
  • Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
  • Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε  λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο  χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
  • Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
  • Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.