H ψυχική υγεία των εφήβων βλάπτεται από τη βαριά χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Education Policy Institute και το The Prince’s Trust και στο πλαίσιό της διαπιστώνεται πως η ευεξία/ευημερία κινείται σε παρόμοια επίπεδα σε όλα τα παιδιά ηλικίας δημοτικού. Αρχίζει να επηρεάζεται σε ηλικία 14 ετών, μα η ψυχική υγεία των κοριτσιών πέφτει περισσότερο μετά, όπως διαπιστώθηκε. Σημαντικός παράγοντας είναι και η έλλειψη σωματικής άσκησης, κάτι που έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα στα τρία κορίτσια δεν ένιωθε καλά με την προσωπική του εμφάνιση κατά τα 14, τη στιγμή που στο δημοτικό ήταν ένα στα επτά. Ο αριθμός των νέων με πιθανές ψυχικές ασθένειες είχε αυξηθεί (ένας στους έξι, τη στιγμή που το 2017 ήταν ένας στους εννιά).
Η ευεξία και των δύο φύλων μειώνεται κατά την εφηβεία, με τα κορίτσια να βιώνουν μεγαλύτερη πτώση. Ωστόσο θεωρείται πως η αυτοεκτίμηση και η ευεξία των κοριτσιών σταθεροποιούνται καθώς εισέρχονται στα τελευταία στάδια της εφηβείας, ενώ συνεχίζει να πέφτει για τα αγόρια.
Η βαριά χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με την αρνητική ευεξία και τη μειωμένη αυτοεκτίμηση, ανεξαρτήτως της ψυχικής κατάστασης ενός ατόμου νεαρής ηλικίας- με περισσότερα κορίτσια να βιώνουν συναισθήματα κατάθλιψης και απόγνωσης. «Αυτοί που νιώθουν χειρότερα μπορεί να στραφούν στα social media για παρηγοριά ή αίσθηση κοινότητας» είπε η Dr. Έιμι Όρμπεν, ερευνήτρια στο Emmanuel College, University of Cambridge, σχετικά με την έρευνα. «Δεν είναι κενό, λειτουργεί αμφίδρομα».
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 5.000 άτομα νεαρής ηλικίας στην Αγγλία από το Millennium Cohort Study.
Από Ναυτεμπορική
Δημοσίευση σχολίου