Παλαιστίνιοι πολιτικοί, κληρικοί επικαλούνται ακούραστα το Όρος του Ναού και το Τζαμί του Αλ Άκσα, προκειμένου να διατηρήσουν την ισλαμική στήριξη έναντι του Ισραήλ, το οποίο, όπως αναφέρουν, προσπαθεί να «εβραιοποιήσει» την «ιερή περιοχή» τους.
Ωστόσο, μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ, κατά τις οποίες, μουσουλμανικές-αραβικές εξομάλυναν τους δεσμούς με το Ισραήλ, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η αρχή έγινε, όταν αντιπροσωπεία μουσουλμάνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχε λάβει μέρος, τον περασμένο Δεκέμβριο, στον κεντρικό φωτισμό του menorah (επτάφωτος λυχνία) στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ, σε μια τελετή που ο επικεφαλής ραβίνος χαρακτήρισε ως «θαύμα της Χανουκά».
Τώρα, Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες της Μέσης Ανατολής έριξαν ακόμα μεγαλύτερη «βόμβα» καταστρέφοντας τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας πως το Όρος του Ναού και το ίδιο το τέμενος «Αλ Άκσα» δεν είναι πια τόσο ιερά για αυτούς. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ: Ζητούν την ανέγερση του Τρίτου Ναού, ήτοι την απαρχή της Νέας Εποχής σε πολιτική και θρησκεία, η οποία θα προκύψει από την Μεγάλη Επανεκκίνηση, όπως την έχει ονομάσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα στο Twitter, οι Σαουδάραβες διεξήγαγαν μια εκστρατεία για την προώθηση των αληθινών ιερών τόπων του Ισλάμ, την Μέκκα και τη Μεδίνα, υποτιμώντας την σημασία της Ιερουσαλήμ στην θρησκεία τους.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά tweets δημοσιεύτηκε από τον Σαουδάραβα γελοιογράφο Fahd al-Jabiri, ο οποίος έγραψε ότι «η κατεύθυνση των προσευχών των Εβραίων δεν είναι σημαντική για εμάς, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι μόνο η πατρίδα μας». Αναφερόμενος στην «κατεύθυνση των προσευχών των Εβραίων», ο al-Jabiri αναγνώρισε σιωπηρά την εβραϊκή σύνδεση με το Όρος του Ναού, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή αφήγηση επί του θέματος.
Ένα δε αγγλόφωνο tweet από το Μαρόκο τόνισε ότι το Όρος του Ναού όχι απλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μουσουλμάνους, αλλά επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο τρίτος εβραϊκός ναός να κατασκευαστεί σύντομα εκεί.
Γενικά, υπήρξε μια πλημμύρα από tweets που εξέφραζαν υποστήριξη, ακόμα και αγάπη για το Ισραήλ. Οι περισσότερες αναρτήσεις ήταν στα αραβικά και κάποιες στα αγγλικά. Μάλιστα Σαουδάραβας αντέδρασε σε tweet που χαρακτήριζε την Ιερουσαλήμ «κατεχόμενη» παλαιστινιακή πρωτεύουσα. Ο Σαουδάραβας διόρθωσε το πρωτότυπο σημειώνοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι στην πραγματικότητα η «αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού»
Ένας άλλος Άραβας εξέφρασε την βαθιά του επιθυμία να υπάρξει σύντομα ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και να γνωρίσει τους «ξαδέλφους μας», τους Εβραίους. Ο Tom Nissani, επικεφαλής του Temple Heritage Foundation, απάντησε λέγοντας πως αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία.
«Στο τέλος, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το κύριο εμπόδιο – το Όρος του Ναού – είναι στα χέρια μας. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία να εκδιώξει το εχθρικό Wakf (βακούφι: δωρεά, συνήθως κτηματική, η οποία παραχωρείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, για μουσουλμανικούς θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε πιεστεί να παραχωρήσει τον έλεγχο του Όρους του Ναού στο ισλαμικό βακούφι. Ο χώρος αποτελούσε μέχρι σήμερα σημείο τριβής μεταξύ του Ισραήλ και του μουσουλμανικού κόσμου, κάτι που δείχνει να αλλάζει) από το Όρος του Ναού και να το μεταφέρει σε πλήρη ισραηλινή διαχείριση που θα επιτρέψει πλήρη ελευθερία πρόσβασης στο βουνό σε συνεργασία με τα Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τους Εβραίους και του μη εβραίους (χριστιανούς;;;)».
Δημοσίευση σχολίου