Αν είσαι gamer, τότε υπάρχει μια κονσόλα εκεί έξω, για εσένα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι πιο έντονος από ποτέ, πράγμα που σημαίνει εξαιρετικές συσκευές και πληθώρα παιχνιδιών για να απολαύσεις οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή σου, όμως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των συστημάτων που τα καθιστά πιο ταιριαστά σε κάθε περίπτωση.
Φυσικά, με τη νέα γενιά κονσολών να έχει μόλις κάνει την εμφάνισή της, οι επιλογές αυξάνονται ακόμη περισσότερο, καθώς είναι είτε η στιγμή να κάνεις το «άλμα» απευθείας προς τα εκεί ή να αποκτήσεις μια από τις «ωριμότερες» κονσόλες και να παίξεις αμέτρητα παιχνίδια που ήδη κυκλοφορούν.
Η επιλογή μιας κονσόλας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως η τηλεόραση ή οθόνη στην οποία πρόκειται να συνδεθεί μπορεί να υποστηρίξει τις λειτουργίες της – όχι τόσο από άποψης συμβατότητας, όμως απλά για να λάβεις τα μέγιστα από την νέα σου παιχνιδοκονσόλα. Έπειτα, έρχεται η γκάμα παιχνιδιών και κατ’ επέκταση περιφερειακών που θα μπορείς να προσθέσεις στην κονσόλα σου σε οποιαδήποτε στιγμή, οπότε καλό είναι να έχεις εικόνα του τι περίπου σε τραβάει περισσότερο είτε μιλάμε γενικά για είδος είτε για κάποια συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών.
Ο νέος είναι -πολύ- ωραίος…..
Η ωμή δύναμη των νεότερων κονσολών, PlayStation 5 και Xbox Series X|S, είναι αισθητά ανώτερη συγκριτικά με των αντίστοιχων κονσολών περασμένης γενιάς. Αν ξεφύγουμε από τα απλά νούμερα, βλέπουμε και στην πράξη τι σημαίνει αυτό με απλούστερους όρους. Αστραπιαίες ταχύτητες εντός κι εκτός παιχνιδιού χάρη σε ταχύτατες μονάδες SSD και υποστήριξη τεχνολογίας ray tracing είναι μερικά από αυτά που θα παρατηρήσει κάποιος με μια ματιά. Όταν προστεθεί στην εξίσωση η -στάνταρ, πλέον- απόδοση σε ανάλυση 4K Ultra HD σε έως και 120fps, τότε τα πράγματα αλλάζουν εντελώς και στο μέλλον ακόμη περισσότερο, καθώς υποστηρίζεται επίσης ανάλυση 8K σε έως και 60fps την οποία αναμφίβολα θα εκμεταλλευτούν πλήρως οι κατασκευαστές σε μετέπειτα χρόνο.
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι διαφορές. Το PlayStation 5 έχει στη «φαρέτρα» του το DualSense, το ανασχεδιασμένο χειριστήριο που πέρα από λειτουργίες όπως ενσωματωμένα μικρόφωνο, ηχείο και επιφάνεια αφής διαθέτει απτική ανάδραση και σκανδάλες που ανταποκρίνονται στην εκάστοτε κατάσταση. Δηλαδή, το τράβηγμα του σχοινιού ενός τόξου κάνει τη σκανδάλη να φέρει αντίσταση, ενώ πυροβολώντας, το όπλο ενδέχεται να πάθει εμπλοκή και η σκανδάλη αντίστοιχα να σταματήσει να πατιέται προσωρινά.
Βάλε σε όλα αυτά την υποστήριξη 3D Audio, μέσω μιας επαναστατικής νέας τεχνολογίας που το ενσωματώνει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, κι έχεις μια υπερπλήρη -τεχνικά- κονσόλα. Βέβαια, αν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες αποτελούν τον εγκέφαλο μιας κονσόλας, τότε τα παιχνίδια αποτελούν την καρδιά, και αν μη τι άλλο η Sony έχει μακρά παράδοση στα εντυπωσιακά franchises. Από μηχανοκίνητο αθλητισμό (Gran Turismo) ως ώριμες περιπέτειες (The Last of Us, God of War) και εμπνευσμένα παιχνίδια υπερηρώων (Marvel’s Spider-Man), η κονσόλα της Sony έχει κάτι για όλους.
Στην… «πράσινη γωνία», όχι ένας, αλλά δύο συμμετέχοντες τραβούν τα βλέμματα. Πρωταγωνιστεί το πανίσχυρο Xbox Series X και δίπλα του το… «μικρό αδερφάκι», Xbox Series S. Μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία Variable Refresh Rate που μπορεί να εξαλείψει μικρές ανωμαλίες στον ρυθμό ανανέωσης, εφόσον υποστηρίζεται επίσης από την τηλεόραση. Επιπλέον, το Quick Resume θα αποδειχτεί αχώριστος σύμμαχος όσων παίζουν πληθώρα παιχνιδιών, καθώς μπορεί να κρατήσει έως και 5 παιχνίδια παράλληλα ανοιχτά στη μνήμη της κονσόλας και ο παίκτης να εναλλάσσει μεταξύ τους συνεχίζοντας από το ακριβές σημείο όπου σταμάτησε.
Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα παιχνίδια, με τη Microsoft να προσφέρει αποκλειστικά παιχνίδια τρόμου (The Medium), δράσης (Halo, Gears of War), αγώνων με αυτοκίνητα (Forza Motorsport/Horizon) και ακόμη περισσότερα στον ορίζοντα όπως τα Hellblade II Senua’s Saga και Halo Infinite.
…. κι ο «παλιός» είναι αλλιώς!
Τι κι αν έφτασαν νέες κονσόλες στο… κατώφλι μας; Μερικοί προτιμούν να περιμένουν αρκετά προτού αποκτήσουν οποιαδήποτε κονσόλα, ώστε να τις αποκτήσουν σε τιμή χαμηλότερη της αρχικής και να έχουν άμεσα πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία παιχνιδιών, κάτι που μόνο με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί.
Οι προτάσεις, λοιπόν, είναι δύο: PlayStation 4 και Xbox One. Κατά βάση, πρόκειται για παρόμοιας φιλοσοφίας κονσόλες, με επιδόσεις που δε διαφέρουν τόσο και αντ’ αυτού η επιλογή μεταξύ τους κρίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον παράγοντα «παιχνίδια». Η Sony απολαμβάνει ντουζίνες αποκλειστικοτήτων στο PlayStation 4, από τα Uncharted, The Last of Us, God of War και Bloodborne έως τα Persona 5, Death Stranding και Horizon Zero Dawn. Στην άλλη πλευρά, η Microsoft έχει τις δικές της αποκλειστικότητες, όμως δίνεται μεγάλη έμφαση στην υπηρεσία Xbox Game Pass, μέσω της οποίας μπορείς να απολαμβάνεις πάνω από 150 πλήρη παιχνίδια με μια μηνιαία συνδρομή. Φυσικά, παραδοσιακά blockbusters όπως Assassin’s Creed, Call of Duty, FIFA και άλλα κυκλοφορούν κανονικά και στις δύο πλατφόρμες, οπότε η επιλογή είναι περισσότερο θέμα αποκλειστικοτήτων ή υπηρεσιών.
Ύστερα, υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις εκατοντάδες παιχνίδια σε ανάλυση και με ρυθμό καρέ που στις βασικές εκδόσεις απλώς δεν ήταν εφικτό να συμβεί. Ο λόγος για τα PlayStation 4 Pro και Xbox One X, τις αναβαθμισμένες, ισχυρότερες εκδοχές των δύο βασικών συστημάτων που αποδίδουν σε ανάλυση έως και 4K σε έως και 60fps, κάτι που ισχύει για αμέτρητα παιχνίδια. Οπότε, αν διαθέτεις μιας νεότερης τεχνολογίας τηλεόρασης και θες να μην υπάρχουν συμβιβασμοί στην ποιότητα των επιδόσεων, τότε οι δύο αυτές κονσόλες αποτελούν μονόδρομο.
Ένας σύνδεσμος μεταξύ δυο κόσμων
Χωρίς τη δημιουργικότητα της Nintendo, ο κόσμος του gaming αναμφίβολα θα ήταν φτωχότερος. Τρανή απόδειξη αποτελεί το Nintendo Switch, μια κονσόλα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα όρια του διλήμματος, «φορητή ή οικιακή κονσόλα» και αντί να κάνει… μισές δουλειές, κάνει και τα δύο με χαρακτηριστική ευκολία.
Πράγματι, το Nintendo Switch συνδέεται στην τηλεόραση μέσω μιας απλής βάσης που περιλαμβάνεται και μπορείς να παίξεις αγαπημένα παιχνίδια κάθε είδους στην τηλεόρασή σου, όπως θα έκανες με οποιαδήποτε άλλη κονσόλα. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να φύγεις από τον χώρο, τότε μια απλή κίνηση αρκεί για να σε ακολουθήσει η κονσόλα: απλώς, βγάλε την από τη βάση και το παιχνίδι απρόσκοπτα θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησες. Οι ευκολίες που παρέχει ένας τέτοιου είδους σχεδιασμός δεν είναι λίγες, καθώς τα παραδείγματα είναι πολλά. Μπορείς να παίζεις στην τηλεόρασή σου κι όταν έρθει η ώρα του ύπνου, να πάρεις την κονσόλα στο κρεβάτι για ένα τελευταίο μισαωράκι προτού αποκοιμηθείς. Μπορείς να τη φέρεις μαζί σου σε μια παρεΐστικη συνάντηση και να παίξετε μέχρι κι οκτώ άτομα στην οθόνη της ή να την συνδέσετε στην τηλεόραση του οικοδεσπότη. Για ταξίδια, δε, είναι περιττό να γίνει προσπάθεια αποτύπωσης σε λέξεις το πόσο βολεύει να βρίσκεται στην τσέπη ή την τσάντα σου.
Το καλύτερο είναι πως δεν μένει μονάχα στη μνήμη σου ως μια εντυπωσιακά σχεδιασμένη κονσόλα, αλλά έχει και τα παιχνίδια που δικαιολογούν την απόκτησή της. Πολυβραβευμένες περιπέτειες όπως Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda Breath of the Wild και Fire Emblem Three Houses πλαισιώνονται από τα Super Smash Bros. Ultimate, Astral Chain, Xenoblade Chronicles και φυσικά, Pokemon, για να σου παρέχουν μια υπέρ-πλήρη εμπειρία παιχνιδιού οποιοδήποτε κι αν είναι το γούστο σου στα games. Είτε ως κυρίως κονσόλα είτε ως μπαλαντέρ στη βασική σου, το Nintendo Switch είναι η κονσόλα που δεν πρέπει να απουσιάζει από το ράφι σου καθώς πρόκειται για τον μοναδικό προορισμό όπου θα βρεις μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.
ratpack/ photo unsplash
Δημοσίευση σχολίου