BREAKING NEWS

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ενδεχόμενο ενός πολέμου στη Ρωσία

 


Οι εποχές γίνονται όλο και πιο δύσκολες...

Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς θέρμανση ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αν γίνει πόλεμος στην Ουκρανία;;;;

Ειδικοί της αγοράς ισχυρίζονται πως έχουν παρθεί μέτρα για να μην φτ΄’ασουμε σε τέτοιο σημείο. Όλοι ανησυχούν σε σχέση με την τιμή που θα φτάσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, αν βγουν τα όπλα.


Το ευχάριστο είναι πως η Ελλάδα δεν προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο ξεκινά από τη Νότια Ρωσία, περνάει από την Μαύρη Θάλασσα, διέρχεται από την Τουρκία και μέσω Βουλγαρίας φτάνει στο Σιδηρόκαστρο. Ακόμα κι έτσι, η Αθήνα γνωρίζει ότι πρέπει να στηρίξει την Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται 100% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το σχέδιο κάνει λόγο για αύξηση των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πλοία με LNG. Επιπλέον, λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Αλγερία, έχουν ενημερωθεί οι αλγερινές Αρχές προκειμένου να έχουν stand by πλοία με LNG. Αντιθέτως, πιο δύσκολη χαρακτηρίζεται η περίπτωση της Αιγύπτου, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση της ΔΕΠΑ. Τέλος, προβλέπει την μετατροπή 2 μονάδων φυσικού αερίου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, όπως επίσης την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ;;;

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μεγάλων αυξήσεων ΚΑΙ των τιμολογίων νερού, αλλά και των ανταποδοτικών τελών σχεδόν στο σύνολο των δήμων της χώρας εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκαλέσει η υπερβολική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ούτως ή άλλως θέτει άμεσα ζητήματα βιωσιμότητας των ΟΤΑ και χρεωκοπίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Εδώ και καιρό Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους προϋπολογισμούς τους, όπως σημειώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν 50 βουλευτές.

Οι ίδιοι οι δήμοι έχουν προειδοποιήσει ότι το ενεργειακό κόστος των ΟΤΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 100% με τις αυξήσεις αυτές να προκαλούν σοκ στα οικονομικά τους καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά: «Οι δαπάνες των δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ. Ίδια είναι και η εικόνα που μας μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΕ από την ΕΔΕΥΑ, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας. Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.


Δημοσίευση σχολίου