BREAKING NEWS

JAMES HADLEY CHASE ​ ΟΧΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣ ΜΠΛΑΝΤΙΣ

 


JAMES HADLEY CHASE

​ΟΧΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣ ΜΠΛΑΝΤΙΣ

​Μετάφραση - Επίμετρο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ

Ένας ή το πολύ δύο από κάθε γενιά γράφουν ένα βιβλίο το οποίο θέτει νέους κανόνες στη λογοτεχνία, ένα βιβλίο που εγκαινιάζει μια νέα μόδα, που όλοι το ξέρουν και μιλάνε για αυτό, και που το έχουν διαβάσει πολλά εκατομμύρια άνθρωποι. Και σίγουρα ένα από αυτά είναι το παγκοσμίου φήμης Όχι ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις.

–Sunday Dispatch

ΕΥΤΥΧΙΑ, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, περίμενε την πολύ πλούσια και πολύ όμορφη Μις Μπλάντις. Μια ευτυχία χωρίς κόπο, πλήρης, στη σκιά ενός δισεκατομμυριούχου πατέρα, για μια ζωή φτιαγμένη από ομορφιά. Χωρίς τα αμέτρητα μικρά χτυπήματα από την έλλειψη χρημάτων. Με πλήρη άγνοια για τη συμμορία της Μα Γκρίσσον και του ψυχοπαθούς γιου της, ένα συνονθύλευμα από αδύναμους ηλιθίους και άρρωστους σαδιστές. Απάγεται μία μέρα πριν από το γάμο της, ο αρραβωνιαστικός της πυροβολείται μπροστά στα μάτια της και η Μις Μπλάντις βυθίζεται στην κόλαση. Καθημερινά. Χωρίς διακοπή δευτερολέπτου. Λεία της βάναυσης αγάπης ενός ημίτρελου, μόνο ένα πράγμα μπορεί να εύχεται : να της δοθεί ο θάνατος...


Αμφιβάλλω αν η αχρεία σκληρότητα του κόσμου των γκάνγκστερ έχει αποτυπωθεί με πιο ζωντανό τρόπο στη λογοτεχνία. Τα βάσανα της Μις Μπλάντις αφήνουν τον αναγνώστη με κομμένη ανάσα.

–Liverpool Post

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δύσκολα βρίσκεται σε αυτόν τον κόσμο άνθρωπος που να μην έχει ακούσει για τα παθήματα της Μις Μπλάντις. Το βιβλίο θεωρείται πια κλασικό γανγκστερικό μυθιστόρημα και το όνομα της ηρωίδας του ακούγεται στα σπίτια όλων. Για το βιβλίο αυτό έγραψε ο Τζωρτζ Όργουελ το δοκίμιό του « Ο Ράφλς και η Μις Μπλάντις ».

–Από την αμερικανική έκδοση


Ο ΤΖΕΗΜΣ ΧΑΝΤΛΥ ΤΣΕΗΣ, όπως είναι γνωστός με το πιο διάσημο ψευδώνυμό του ο Βρετανός René Brabazon Raymond, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Δεκεμβρίου του 1906. Σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο και, καθώς ήταν ευσυνείδητος πωλητής, διάβαζε τα βιβλία που πουλούσε. Εκεί παρατήρησε τον ενθουσιασμό του αγγλικού αναγνωστικού κοινού για τις αμερικανικές γκανγκστερικές ιστορίες. Τότε του κίνησαν επίσης το ενδιαφέρον ο Στάινμπεκ, ο Χέμινγκουεϋ καθώς και η νέα αμερικανική αισθητική του hard-boiled, όπως απεικονιζόταν στα έργα του Ντάσιελ Χάμμετ.


Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Όχι ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις, το δημοσίευσε το 1939 και το έγραψε, όπως θέλει ο μύθος, μέσα σε έξι Σαββατοκύριακα, συμβουλευόμενος ένα λεξικό της αμερικανικής αργκό. Έγινε γρήγορα μπέστ-σέλλερ. Αυτό το βιβλίο, μαζί με τη συνέχειά του το 1948, τη Σάρκα της ορχιδέας, θα γίνει ένα από τα διαμάντια της βρετανικής νουάρ λογοτεχνίας.


Θα ακολουθήσουν περίπου ενενήντα μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων, μεταξύ των οποίων η Εύα, ένα ακόμη σπουδαίο και κλασικό πλέον έργο, που καθόρισε την ιστορία του είδους. Πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες και περίπου σαράντα κινηματογραφικές ταινίες βασίστηκαν σε αυτά.


Το λογοτεχνικό σύμπαν του Τσέης χαρακτηρίζεται από διάχυτη απαισιοδοξία, λεπτοδουλεμένη πλοκή και απόρριψη της κλασικής ψυχολογικής αφήγησης προς όφελος μιας οπτικής που ευνοεί τη δράση ως τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει κανείς την ψυχή των χαρακτήρων του.


Παρότι τα περισσότερα βιβλία του διαδραματίζονται στην Αμερική, ο Τσέης δεν έζησε ποτέ εκεί. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στην Αεροπορία, όπου ήταν υπεύθυνος και για το έντυπο της RAF. Tο 1956 με τη σύζυγό του και τον γιο του μετακόμισαν στη Γαλλία, και στη συνέχεια στην Ελβετία, όπου ο Τσέης έζησε έως το θάνατό του, το 1985.



Δημοσίευση σχολίου