BREAKING NEWS

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

 




Ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζει το ertnews.

Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσεται να μελετήσει το καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση και νομοθετική πρωτοβουλία.

Ως προς τον χρόνο, το πιθανότερο είναι στις αρχές του 2025. Και αυτό γιατί έκανε μια αναφορά χθες ο κ. Χατζηδάκης ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνδυαστικά και με την εξαγγελία που έχει κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά και στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων για την κατάργηση του περίφημου Τέλους Επιτηδεύματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά από τις αρχές του 2025 και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι η επέκταση των POS σε όλα τα επαγγέλματα της λιανικής, η άμεση διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με την εφορία, η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και η καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην αύξηση των δηλωθέντων εσόδων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης:

Καλά κάνει η κυβέρνηση και λέει δεν μπορεί το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000. Είναι φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, είπε.
Όταν παίρνεις εικονικά τιμολόγια ή όταν δεν εκδίδεις απόδειξη, είναι κακούργημα.



Πρέπει να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν μπορεί να έχει συντελεστή 9% ο ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορεί να απαλλάσσεται όταν μπαίνει στο επάγγελμα για τα πρώτα του χρόνια ή ένας επαγγελματίας ο οποίος είναι σε ένα μικρό χωριό να έχει το 9%. Όμως όλοι οι άλλοι επαγγελματίες με πέραν της πενταετίας δράση και λειτουργία, θα πρέπει να εντάσσονται σε διαφορετική κλίμακα, όπως ίσχυε πριν από το 2015.

Να δοθούν κίνητρα στον πολίτη καταναλωτή, στον φορολογούμενο για έκδοση απόδειξης. Δεν θα έχουμε ένα φορολογικό ελεγκτή ή ένα αστυνομικό δίπλα από κάθε καταναλωτή. Θα δώσουμε κίνητρα στον καταναλωτή με μια έκπτωση τουλάχιστον 30% σε συγκεκριμένες δαπάνες, σε λειτουργίες, σε κλάδους οι οποίοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν, όταν ο καταναλωτής λαμβάνει την απόδειξη να έχει 30% έκπτωση από το εισόδημά του.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η σύνδεση POSμε τις ταμειακές μηχανές. Θα εκδίδεται η απόδειξη και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται η ταμειακή μηχανή κάτι το οποίο σήμερα δεν γίνεται.

Από την άλλη, όσο υψηλότερος γίνεται ένας φορολογικός συντελεστής, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κίνητρο για την φοροδιαφυγή. Άρα, μη θεωρήσουμε δεδομένο ότι αν αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, τότε θα σπεύσουν όλοι να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.

Στο σκέλος των δαπανών, οποιαδήποτε δαπάνη για να χαρακτηριστεί ως επαγγελματική, δηλαδή το ποσό να μπορέσει να αφαιρεθεί από τα λεγόμενα ακαθάριστα έσοδα, θα πρέπει να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τιμολόγιο το οποίο θα είναι δηλωμένο στο Mydata.

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ένα τεράστιο έργο, αφορά πάνω από 450.000 ταμειακές μηχανές και θα απαιτηθεί για αυτό τουλάχιστον ένα εξάμηνο.


Δημοσίευση σχολίου