BREAKING NEWS

Εκθεση τιμής και μνήμης για τον εικαστικό Γιώργο Σάρδη από την ΑRT WAY στην ART GALLERY 35 στον Πειραιά.

 



Η Art Gallery 35,Καραολή Δημητρίου 35 στον Πειραιά και η ART WAY παρουσιάζουν από τις 12 ως 15 Ιουλίου 2024 την ομαδική έκθεση εικαστικών δημιουργών με θέμα : «ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΩΣ». Οι διοργανωτές, επιμελητές -εκπρόσωποι της ART WAY Αφροδίτη Δρακοπούλου Σάρδη και Κωνσταντίνος Λαγός αναφέρουν για την έκθεση :»Με θέα στο απέραντο γαλάζιο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά ακριβώς πέντε χρόνια μετά την οδυνηρή απώλεια του προέδρου της ART WAY εικαστικού – επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σάρδη (12-7-2019) επιστρέφουμε στον τόπο που γεννήθηκε εδώ στον Πειραιά με μια έκθεση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που θα συζητηθεί και θα συγκινήσει.
Τα παιχνίδια του φωτός μας μαγεύουν και μας συναρπάζουν. Η ιδιαίτερη εσωτερική οπτική ματιά των καλλιτεχνών με τον τρόπο που εκφράζεται στα έργα που παρουσιάζονται εντυπωσιάζει και εκπέμπει δυνατά συναισθήματα στο φιλότεχνο κοινό.
Έργα που χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή μορφή της τέχνης αλλά και την αφηρημένη γλώσσα της σύγχρονης εποχής.Σκιές και χρώματα αναπτύσσονται σε ένα παιχνίδι έντονων αντιθέσεων και ταυτόχρονα απαλών τόνων δημιουργώντας μέσα μας την αίσθηση ότι διαβαίνουμε τα μονοπάτια ενός γιγάντιου ουράνιου τόξου που στο τέλος της διαδρομής μας αποκαλύπτονται ανεξερεύνητοι ολόφωτοι ορίζοντες.
O ειδικός συνεργάτης της ΑRT WAY,κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημένει πως :‘’ Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες λειτουργούν με κλίμακες, επιφάνειες και επίπεδα. Εισάγουν το κοινό σε συναισθήματα που του δίνουν την ευκαιρία να τους γνωρίσει ακόμη περισσότερο .
Αξίζει να παρατηρήσουμε την σημασία που δίνουν στην εικόνα τους . Αγγίζουν την ματιά και έλκουν την ψυχή του καθένα από εμάς που τους παρακολουθεί. Μας κάνουν να αντιληφθούμε την απεικόνιση και το θετικό πρόσημο που γεννιέται από την ένταση τους. Με εξωτερικό πρόσχημα εντείνουν την αποκάλυψη για την αντενέργεια . Οι συλλήψεις των δημιουργών προχωρούν σε μια διαδικασία της υπέρβασης, της άσκησης του βλέμματος και των παραστάσεων .
Η συνεκτική οργάνωση και το σύνολο της διαδικασίας καθοδηγούν τις χρωματικές μάζες χρησιμοποιώντας την προσθήκη των επισυνάψεων επιδέξια και αυτόνομα στις φόρμες .
Το καίριο περιεχόμενο τους τείνει σε μια συγκεκριμένη αναπαράσταση που φορτίζεται από την συναισθηματική κατεύθυνση της γραφής .
Η ενασχόληση αυτή εκπέμπει μια ενδελεχή διαλεκτική μελέτη της βίωσης που μας μεταφέρει ως θεατές σε ιδιότυπα μέρη.
Οι συνθέσεις αποτελούν μια συνειδητοποιημένη πράξη εφαρμογής που παραπέμπει σε μεταμοντέρνες αποκλίσεις ενώ παράλληλα ενορχηστρώνεται από τις αφετηρίες της μέθεξης και της λύτρωσης. Ενέχει την υφή που προκαλεί την ενατένιση του χώρου-χρόνου. Διακριτικά στηλώνει και ονοματίζει μύθους πέρα από τα μυθεύματα. Με άψογη διευθέτηση προβάλλει την γνώση της παράθεσης σε απολήξεις που ξεδιπλώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η ανασύνθεση και η μετουσίωση της κατάστασης μέσα από την θέση της εκλογής και την θέαση του αποτελέσματος.
Στα εκθέματα πρωταγωνιστούν οι μορφικές και ζωτικές συνιστώσες που με διακριτικά χαρακτηριστικά δηλώνουν μια ταυτότητα και μια άποψη. Συνδέονται μέσα από καλύψεις που εκπέμπουν πολυπρόσωπες εντάξεις . Με στερεότητα παρεμβαίνουν στις διαρθρώσεις.
Οι οντότητες τους παρατακτικά διακρίνονται από μια αρμονία στο ρυθμό των διαθέσεων και εντάσσονται σε ένα αδιάσπαστο σύνολο από επιμέρους στοιχειοθετήσεις.
Τα ιδεογράμματα τους ισορροπούν και εξάρουν αρετές που καταγράφουν το ένστικτο. Με σκηνική οικονομία και γραφική πρόθεση οι τυπώσεις τους ενδυναμώνουν την αντίληψη της προοπτικής. Επισημαίνουν πως ποιούν καλλιτεχνικό έργο με πέπλο τον λυρισμό.
Κάθε άγγιγμά πάνω στον καμβά, με αποκλειστικό εργαλείο τα σχήματα και τα χρώματα γίνεται ένας ρομαντικός στόχος που αγγίζει .Κάθε δημιουργός ξεχωριστά πετυχαίνει να πλάσει τα δικά του πρωτότυπα μοτίβα, τις σχεδιάσεις ,τις γραμμές, και τις αποχρώσεις της δικής του επινόησης και της αισθητικής του .
Οι επιρροές είναι ατόφιες και ξεπροβάλλουν στα δημιουργήματα σαν καταρράκτες έμπνευσης που αέναα ρέουν.
Τα επιτεύγματα δεσπόζουν γεμάτα από την ηρεμία αλλά και από την έξαρση της φύσης, εκπέμπουν το ζεστό φως, τα φύλλα της φυγής και τα άνθη της διάστασης .Υπάρχουν επίσης ενορχηστρώσεις που γαληνεύουν την ψυχή από το πρώτο αντίκρισμα, ακόμα και αν αυτό είναι φευγαλέο. ’’
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:+ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Πρόεδρος ΑRT WAY- Εικαστικός – Επιμελητής),ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ (Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας),ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ (Ιστορικός Τέχνης – Εικαστικός),ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Διδάκτορας Βιολογίας , Εικαστικός , ποιητής -στιχουργός ),ΤΖΙΖΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Εικαστικός).
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΑΚΤΥΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΣΘΗΡ,ΑΡΜΑΟΥ ΕΛΙΝΑ
ΑΤΣΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ,ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΡΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΛΑΤΖΗ ΜΑΡΚΗΚΟΜΠΙΤΣΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ
ΚΟΡΕΛΗ ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ,ΛΑΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΕΣΤΣΕΝΕΤΣΚΑΓΙΑ ΟΛΓΑ,ΛΥΕΡΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΜΑΖΟΥ ΤΖΕΝΗ
ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΜΑΡΑΒΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΥΡΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΡΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ,ΜΩΡΑΪΤOY ΜΑΡΙΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ ΡΑΝΙΑ,ΠΟΠΟΡΗ ΑΝΝΑ,POOULAKI DEMIA
ΠΟΥΛΙΟΓΛΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ,ΣΙΑΦΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΙΩΠΗ ΛΙΝΑ,ΦΙΦΛΗ ΕΛΕΝΗ (ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ)
ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ,ΨΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ
Η ART WAY επιτυγχάνει για μια ακόμη φορά τον καλλιτεχνικό πολιτισμικό και πολιτιστικό σκοπό της απέναντι στην σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Οι τωρινές χαρακτηριστικές εκλάμψεις της ευδαιμονούν οπτικά καθώς στηρίζονται βαθιά στην αισθηματική χροιά και στον εξαιρετικό χειρισμό που υπάρχει σε συνδυασμό με την ζωντάνια της επιλογής.
Δημόσιες Σχέσεις: Xριστίνα Γκανάτσιου, Αικατερίνη Μαυριγκοπούλου κιν. 6998-187749.ΑΝΟΙΧΤΑ : Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα 11:30-15:00 & 18:00-20:30.



Δημοσίευση σχολίου